Home » Local » Explozia prețurilor la energie și combustibil scumpește apa pentru vasluieni. Noile tarife intră în vigoare de la 1 aprilie 2022

Explozia prețurilor la energie și combustibil scumpește apa pentru vasluieni. Noile tarife intră în vigoare de la 1 aprilie 2022

de Dănuț CIOBANU 

Începând din luna aprilie 2022, noile prețuri la apa potabilă și canalizare sunt următoarele: apa potabilă crește cu un procent de 23,7% de la 5,56 lei/mc la 6,88 lei /mc,  iar la canalizare – epurare creșterea este de 2,5%, de la 3,65lei /mc la 3,74 lei /mc. Noile prețuri au fost avizate favorabil de către ANRSC, care a considerat întemeiată cererea formulată de SC Aquavas Vaslui. 

SC Aquavas Vaslui a solicitat modificarea tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare-epurare, pe întreaga arie de operare a societății, în conformitate cu prevederile metodologiei de stabilire, ajustare sau modificare a preţurilor/tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare aprobată prin Ordinul președintelui ANRSC nr. 65/2007.

Necesitatea majorării tarifelor a fost determinată, în principal, de creșterea semnificativă a prețurilor la energia electrică. În mod concret, din punct de vedere valoric energia electrică a crescut cu 526 la % față de anul 2019, an când a avut loc ultima majorare de preț.

„Ca și repere valorice în acesată perioadă de timp, arătăm că în fundamentarea anterioară prețul era de 213,7 /lei/Mwh, în august 2021 a ajuns la valoarea de 563 lei/Mwh, iar în decembrie 2021 este de 1124 lei/Mwh. Însă, acesta din urmă a fost plafonat prin OUG nr 3/2022 care modifică și completează OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022,  la valoarea de 840 lei/Mwh. În propunerile din fișa de fundamentare pentru modificarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă s-a utilizat prețul plafonat la valoarea de 840 lei/Mwh”, a spus Daniela Grigoraș, purtător de cuvât al SC Aquavas Vaslui.

Cu alte cuvinte, după expirarea perioadei pentru care este prevăzută plafonarea prețului la energie electrică, operatorul regional va funcționa cu costul integral la acest element de cost deși, majorarea prețului la serviciile de apă și canal a avut în fundamentare un preț plafonat mai mic la energia electrică.

Așadar, în urma solicitării Aquavas Vaslui, ANRSC a considerat întemeiată această cerere și a avizat favorabil modificarea tarifelor prin avizul 952407 din 17.02.2022, astfel: apa potabilă de la 5,56lei /mc la 6,88lei /mc, creștere de 23,7%; canalizare – epurare de la 3,65lei /mc la 3,74 lei /mc, creștere de 2,5 %.

„Ultima majorare de tarif a avut loc în iunie 2019, iar în iulie 2021 a intervenit o ajustare a prețurilor și tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare – epurare pe întreaga arie de operare strict prin raportare la indicele de inflație. Așadar, modificarea prețului- tarifului pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare s-a determinat ținând cont de evoluția prețurilor de aprovizionare a energiei electrice, în principal și, în subsidiar, de cel al achiziționarii apei brute de la Apele Romane, care s-a majorat și el față de precedenta avizare”, a mai adăugat Daniela Grigoraș.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*