Home » Local » Ne îndepărtăm de județele bogate! Vasluiul va avea în următorii ani cea mai slabă creștere economică din Regiunea Nord-Est

Ne îndepărtăm de județele bogate! Vasluiul va avea în următorii ani cea mai slabă creștere economică din Regiunea Nord-Est

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui va avea în următorii ani o creștere economică anemică. Prognozele oficiale arată că o dezvoltare susținută poate fi asigurată de sectorul agricol, creșterea păsărilor, industria alimentară și cea a rulmenților. În următorii patru ani, valoarea PIB-ului va crește cu numai 2,7 miliarde de lei, ceea ce va plasa Vasluiul în anul 2025 pe ultimul loc în Regiunea Nord-Est. Din grupul județelor sărace din România mai fac parte Tulcea, Călărași, Mehedinți, Ialomița și Sălaj. 

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2022,  proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2021 – 2025. Potrivit acestor previziuni, în următorii ani Vasluiul va avea o creștere economică slabă, ceea ce va plasa județul pe ultimul loc la nivelul Regiunii Nord-Est.

Datele în ceea ce privește valoarea produsului intern brut (PIB) arată astfel: 2021 – 10,5 miliarde de lei; 2022 – 11,5 miliarde de lei; 2023 – 12,4 miliarde de lei; 2024 – 13,3 miliarde de lei; 2025 – 14,2 miliarde de lei.

În anul 2025, PIB-ul celorlalte județe din Regiunea de Nord-Est va fi următorul: Bacău – 32,5 miliarde de lei; Botoșani – 16 miliarde de lei; Iași – 56,1 miliarde de lei; Neamț – 22,3 miliarde de lei; Suceava – 29,8 miliarde de lei.

În ceea ce privește valoarea PIB-ului, la nivel național, printre județele cele mai sărace se numără: Tulcea – 13,1 miliarde de lei; Călărași – 12,7 miliarde de lei; Ialomița – 14,1 miliarde de lei; Mehedinți – 13,7 miliarde de lei; Sălaj – 14,1 miliarde de lei.

Oamenii de afaceri au avertizat că județul Vaslui își va menține cu greu în anul 2022 nivelul PIB-ului din anul precedent. Singura șansă este ca sectorul agricol să performeze, iar celelalte industrii (rulmenți, confecții, încălțăminte, pielărie) să fie sprijinite să reziste pe piață sau chiar să se dezvolte.

„E greu să ne menținem PIB-ul, dacă nu cumva vom avea pierderi. E prematur să mă pronunț și aș vrea să purtăm această discuție în luna iunie, ca să vedem retrospectiv cum stăm pe primele șase luni ale anului. Pentru a ne menține PIB-ul trebuie dezvoltate acele industrii pe care le avem în județul Vaslui”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

Pentru Regiunea Nord-Est se proiectează o creştere reală medie anuală a PIB în de 4,4% pe întreg orizontul de prognoză, bazată în principal pe construcţii (8,9%). Agricultura (3,1%), industria (4,5%) şi serviciile (4,0%) vor înregistra dinamici moderate, în linie cu tendinţele istorice. Activitatea din servicii ar putea beneficia de relansarea turismului, precum şi de amplificarea activităţii în sectorul serviciilor de piaţă prestate întreprinderilor în noi poli de dezvoltare ai regiunii (în principal Iaşi).

Construcţiile vor beneficia de investiţiile în infrastructură şi utilităţi publice care vor fi efectuate în vederea reducerii decalajului de dezvoltare a regiunii. Pentru economia județului Bacău, sectorul comerțului cu materiale de construcţii şi pentru amenajări interioare va continua să-si pună amprenta nu numai la nivel regional, ci și național. Pentru industria chimică și sectorul construcțiilor de drumuri și autostrăzi sunt preconizate creșteri semnificative datorate investițiilor din sectorul de producție și infrastructură. De asemenea, industria de aeronave și industria alimentară vor contribui la o dezvoltare economică sustenabilă.

Sectoarele economice cu o dezvoltare economică reprezentativă pentru județul Vaslui sunt: cultivarea cerealelor, creşterea păsărilor şi ierbivorelor, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre, fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice de transmisie şi fabricarea produselor din carne. Investițiile din industria rulmenților și cea alimentară vor asigura premisele unei dezvoltări sustinute pentru următorii ani.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: