National

Profesori și studenți ai USV, împreună pentru Ucraina

Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu ajutorul profesorilor și al studenților voluntari, a venit în sprijinul autorităților locale, pentru a oferi sprijinul necesar persoanelor refugiate care ajung pe teritoriul României prin punctul vamal din orașul Siret.

În prezent, peste 500 de voluntari, studenți ai USV, dar și profesori, oferă asistență celor care pleacă din calea războiului. Aproximativ 200 dintre studenții implicați au semnat contracte de voluntariat în cadrul Centrului de ajutor și consiliere pentru refugiați al USV, restul fiind implicați în activități de voluntariat la nivelul facultăților. Centrul funcționează sub îndrumarea prof.univ.dr. Mihai Dimian, prorector USV. În activitățile Centrului sunt implicați și cei doi lectori din cadrul Lectoratelor de limba română pe care USV le are deschise la Universitatea „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți (Ioana Daniela Balauță) și Universitatea Politehnică din Odessa (Dan Nicolae Popescu).

Un efort deosebit depun studenții USV originari din Ucraina și Republica Moldova, sarcina lor fiind aceea de a oferi consiliere cetățenilor ucraineni refugiați pe teritoriul României, în calitate de interpreți pentru limba ucraineană și rusă. În acest sens, un ajutor special vine din partea șef lucrări dr. ing. Alexei Savin, cadru didactic la Facultatea de Silvicultură (USV), voluntar la Vama Siret.

Fiecare voluntar are sarcini bine trasate și acționează în funcție de nevoi. Astfel, celor care sunt implicați în activitățile de traducere și interpretariat li se adaugă cei care gestionează sortarea și manipularea produselor venite din donații, necesare persoanelor refugiate. Voluntarii creează legături, găsesc soluții eficiente într-un timp scurt și au grijă ca toată lumea să ajungă la destinație în condiții de siguranță. Suntem mândri de studenții noștri, care, pe lângă faptul că au dat dovadă de un comportament exemplar pe durata stării de alertă și au contribuit decisiv la buna desfășurare a activităților didactice, în prezent, fără a neglija obligația de a fi prezenți la ore, pentru a nu întrerupe formarea lor profesională, s-au angajat masiv în acordarea asistenței celor ajunși în situație critică. Ei demonstrează încă o dată că, înainte de toate, sunt Oameni, sunt cetățeni demni și sunt solidari cu cei care caută apărare în fața războiului.

Activitatea acestora se desfășoară în mai multe zone de interes la nivel de municipiu, dar și la nivelul județului Suceava, precum: Tabăra mobilă de la stadionul din Siret, Punctul de trecere a frontierei Siret, Gara Burdujeni, Căminul BICOM, Centrul dedicat refugiaților de la Școala Gimnazială „Miron Costin”, Iulius Mall Suceava, Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava, Mandachi Hotel & Spa, Murillo, Punctul de trecere a frontierei Rădăuți-Prut și Sala de Sport din Dumbrăveni.

De asemenea, o contribuție importantă o au și conf. univ. dr. Otilia Clipa, cadru didactic la Facultatea de Științe ale Educației, și lector. univ. dr. Marcela Șlusarciuc, de la Facultatea de Istorie și Geografie. Cele două cadre didactice sunt implicate în mod direct în activități de voluntariat, împreună cu studenții facultăților de care aparțin. Studenții voluntari de la specializarea Asistență socială (FIG) oferă sprijinul necesar anumitor clinici private de pediatrie, în vederea traducerii simultane, iar cei de la Științele Educației au organizat activități educaționale sistematice, ambele demersuri vizând copiii persoanelor refugiate din Ucraina.

Cu implicarea directă a prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector USV, a fost înlesnită găzduirea primilor refugiați ucraineni, au fost efectuate șapte transporturi cu ajutoare umanitare pentru partenerii din țara vecină (Universitatea „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, Comuna Ostrița, etc.), au fost încheiate contracte de sponsorizare a acțiunii de asistență, au fost stabilite acorduri de cooperare cu universități din Germania, Spania etc. în vederea acordării sprijinului necesar colegilor din Ucraina, au fost organizate mese rotunde cu experți din Ucraina și state membre ale UE, vizând analiza evenimentelor care au afectat profund nu doar pe vecinii noștri, ci întreaga Europă și ordinea mondială.

În prezent, în spațiile USV sunt cazate 60 de persoane pe noapte, în camere cu 2 paturi (având la dispoziție și saltele suplimentare), care au masa asigurată la restaurantul universitar, pe baza unor tichete care pot fi folosite pentru prânz sau cină.

Comunitatea academică suceveană își exprimă speranța că statele implicate în conflict și  liderii comunitatății internaționale vor identifica soluțiile care să conducă, în cel mai scurt timp, la încetarea acestui război, ale cărui consecințe se fac resimțite în viața fiecăruia dintre noi. Rămânem în continuare solidari cu națiunea vecină și vom urmări să identificăm noi modalități prin care ne putem implica în a oferi ajutor refugiaților. În acest context, în funcție de posibilitățile și disponibilitatea fiecăruia, persoanele care doresc să se implice sunt așteptate la Centrul de ajutor și consiliere al USV, deschis zilnic, între orele 07:00 – 21:00, la parterul Observatorului Astronomic (str. Universității nr. 13). Împreună, putem schimba lucrurile în bine.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button