LocalSocial

Străinătatea ne lasă fără asistați! Satele se golesc de tineri, primăriile scapă de dosarele de ajutor social

de Dănuț CIOBANU 

Pe lângă reducerea șomajului, migrația masivă a vasluienilor în străinătate diminuează considerabil și numărul dosarelor de ajutor social. Oamenii nu mai așteaptă ca la nivel local să apară locuri de muncă sau să solicite sprijin financiar de la stat, ci preferă să plece în străinătate. Chiar dacă satele rămân fără populația tânără, primăriile nu mai gestionează sute de dosare de ajutor social, iar Forțele de Muncă nu mai sunt asaltate cu cereri pentru slujbe. 

Migrația populației din județul Vaslui în străinătate a redus considerabil numărul asistaților social. Odată cu golirea satelor de tineri, la primării se înregistrează tot mai puține cereri pentru venitul minim garantat. Spre exemplu, în comuna Oșești, erau în plată peste 200 de dosare de ajutor social, iar după ce tot mai mulți cetățeni au plecat la muncă în străinătate au mai rămas active în jur de 100 de dosare.

„Cei care pleacă la muncă în străinătate nu mai solicită ajutor social. Acum au salarii și alocații din străinătate și o duc mult mai bine decât dacă ar fi fost beneficiari de venit minim garantat. Sunt plecați să muncească în agricultură, creșterea animalelor sau construcții în țări precum Germania, Belgia sau Franța. Sunt niște bani care vin în comuna noastră, care schimbă fața comunei. Se construiesc case noi, se cumpăra mașini, iar cei plecați își schimbă și mentalitatea, odată cu plecarea din mediul în care erau localizați”, a spus  Ioan Todirașcu, primarul comunei Oșești.

De altfel, pe timpul anotimpului rece, numărul beneficiarilor de venit minim garantat din județul Vaslui nu a mai crescut la fel ca în alți ani. De regulă, odată cu venirea ierni, multe persoane defavorizate mergeau la primării unde solicitau ajutoare sociale. La sfârșitul lunii ianuarie 2022, în județul Vaslui erau 7.260 beneficiari de venit minim garantat, care încasau lunar o sumă medie de 268 lei. Doar în prima lună a acestui an, plățile aferente ajutorului social s-au ridicat la suma de 1,9 milioane de lei. Spre comparație, în ianuarie 2021, în județul nostru primeau ajutor social 7.909 familii sau persoane singure.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede acordarea ajutorului social familiilor şi persoanelor singure cu venituri mici sau fără venituri, în situaţiile şi pe perioadele în care aceştia nu pot să îşi asigure, prin propriile eforturi, condiţiile minime de trai.

Pentru sumele acordate ca venit minim garantat, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button