Home » Business » Nu mai producem nimic, doar consumăm! Județul Vaslui va fi pe ultimul loc în România la producția de bunuri și servicii

Nu mai producem nimic, doar consumăm! Județul Vaslui va fi pe ultimul loc în România la producția de bunuri și servicii

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui se va clasa în următori ani pe ultimul loc din țară în ceea ce privește PIB-ul pe locuitor. Cu o valoare a PIB-ului de 7.878 euro/locuitor în anul 2025, Vasluiul va fi cel mai slab județ din România din punctul de vedere al producției totale, ceea ce se traduce într-un nivel de trai scăzut. Oamenii de afaceri susțin că, în prezent, se pune accentul doar pe consum și, din această cauză, valoarea bunurilor și serviciilor finale produse este atât de mică.

Previziunile economice pentru următorii ani plasează județul Vaslui pe ultimele locuri la nivel național în ceea ce privește performanța economică. Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2021 – 2025, Vasluiul va avea în anul 2022 un PIB de 6.394 euro/locuitor. Potrivit aceleiași proiecții, în anul 2025, PIB-ul va crește la 7.878 de euro/locuitor, ceea ce ne plasează pe ultimul loc în România la acest indicator, care semnalează creșterea economiei și a productivității.

Tot în anul 2025, prognozele indică un PIB de 13.690 euro/locuitor în județul Iași; 9.408 euro/locuitor în județul Călărași; 14.220 euro/locuitor în județul Tulcea; 10.232 euro/locuitor în județul Teleorman; 10.307 euro/locuitor în județul Vrancea, 13.639 euro/locuitor în județul Sălaj.

„La noi se discută de PIB! Ce înseamnă PIB-ul? Acesta înseamnă practic producție industrială, nu consum. La ora actuală, toți care pronunță cuvântul PIB, toți nu văd decât consum, importuri și așa mai departe. Dar producție efectivă, plus valoare!? Nu vedem absolut nicio strategie, nicio gândire la niciun nivel de autorități ale noastre. Cu aceasta ne confruntăm la ora actuală. Vedem că se închid firme, vedem că se micșorează locurile de muncă, ceea ce înseamnă probleme care ar trebui să dea de gândit”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

În următorii ani, pentru Regiunea Nord-Est se proiectează o creştere reală medie anuală a PIB în de 4,4% pe întreg orizontul de prognoză, bazată în principal pe construcţii (8,9%), agricultura (3,1%), industria (4,5%) se, viciile (4,0%) vor înregistra dinamici moderate, în linie cu tendinţele istorice.

Sectoarele economice cu o dezvoltare economică reprezentativă pentru județul Vaslui sunt: cultivarea cerealelor, creşterea păsărilor şi ierbivorelor, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre, fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice de transmisie şi fabricarea produselor din carne. Investițiile din industria rulmenților și cea alimentară vor asigura premisele unei dezvoltări sustinute pentru următorii ani.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*