Home » Business » Blestemul crizelor! Războiul din Ucraina și criza energetică pun pe butuci mediul de afaceri

Blestemul crizelor! Războiul din Ucraina și criza energetică pun pe butuci mediul de afaceri

de Dănuț CIOBANU 

Mediul de afaceri are nevoie urgentă de măsuri, care să ajute firmele să rămână pe piață. Criza de sănătate, criza energetică, criza alimentară și războiul din Ucraina afectează profund economia reală, iar fără un sprijin ferm din partea autorităților multe societăți nu își vor putea continua activitatea. Oamenii de afaceri vasluieni susțin că fără strategii de dezvoltare economică nu putem vorbi de relansare. Anul trecut, 1.044 de firme și-au încetat activitatea.

Mediul de afaceri local este sufocat de valul de crize care s-a abătut în ultimii ani asupra țării noastre. În primul rând, pandemia de COVID-19 a afectat serios activitatea economică. Chiar dacă în prezent s-au ridicat toate restricțiile, sunt senmale de la nivel european și mondial că valul de infectări continuă să crească. Peste criza de sănătate s-a suprapus criza provocată de războiul din Ucraina, care are un impact nefavorabil asupra mediului de afaceri. O altă criză care a fost generată la noi în țară este criza energetică și vorbim în acest caz de creșterea rapidă a prețurilor la carburant, gaze naturale și curent electric. Nu în ultimul rând, ultima criză cu care ne confruntăm este criza alimentară, generată de războiul din țara vecină.

„Vedem cu ochii și trăim acest impact negativ asupra mediului de afaceri. Toate aceste crize se reflectă asupra mediului economic. Toată baza, toată fundația societății se bazează doar pe mediul de afaceri, pentru că el este singurul care produce plus valoare și nu altcineva. Toți ceilalți consumă! Nu vedem nici la această oră că se gândește o strategie prin care mediul economic autohton este ajutat să reziste, ca să nu mai zic de relansare, despre care discutăm de ani de zile. Nu vedem, și o repet, aceste strategii de dezvoltare economică”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

În prima lună a acestui an, în județul Vaslui s-au înregistrat 109 de înmatriculări de persoane fizice și juridice. Dacă ne raportăm la anul trecut, când în aceeași lună erau înmatriculate 129 de firme, rezultă un minus de 15% de afaceri noi intrate pe piața locală.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în perioada ianuarie – decembrie 2021 situația din județul Vaslui este următoarea: 187 de firme și-au suspendat activitatea, 221 de firme s-au dizolvat, 636 de firme au fost radiate din Registrul Comerțului. În total, au ieșit de pe piață 1.044 de firme.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: