Home » Local » Bani pentru sănătate! Peste 1.100 de pensionari vasluieni au cotizat cu suma de 127.173 de lei

Bani pentru sănătate! Peste 1.100 de pensionari vasluieni au cotizat cu suma de 127.173 de lei

Pensionarii din județul Vaslui care au pensii mai mari de 4.000 de lei au contribuit cu o sumă importantă la sistemul de asigurări sociale de sănătate. În luna ianuarie 2022, s-a calculat și reținut contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru un numar de 1.184 de persoane, suma totală reținută fiind de 127.173 lei, cu contribuție medie de 107 lei.

Potirvit noilor prevederi legale, persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei. Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

„Potrivit modificărilor aduse Codului fiscal de  OUG nr. 130/2021, începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depășește suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Persoanele fizice, cu venituri din pensii mai mici de 4.000 lei, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”, a explicat Isabel Bogdan, directorul Casei Județene de Pnesii Vaslui.

Mai exact, vor fi scutite de plata CASS numai „persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv, precum și pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală”. Dacă depășesc pragul de 4.000 de lei, pensionarii vor datora CASS pentru partea care depășește această valoare.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: