Home » Local » Străinătatea ruinează piața muncii! Populația ocupată a Vasluiului este de numai 118.000 de persoane

Străinătatea ruinează piața muncii! Populația ocupată a Vasluiului este de numai 118.000 de persoane

În cursul acestui an, populația ocupată civilă medie de la nivelul județului Vaslui va fi de 118.000 de persoane. Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul 2025, același indicator privind populația ocupată civilă medie va fi de 119.000 persoane, ceea ce clasează Vasluiul pe ultimul loc în Regiunea de Nord-Est.

Conform acelorași prognoze statistice, în anul 2025, celelalte județe din Moldova vor avea următoarele valori la capitolul populație civilă ocupată: Bacău – 204.500 persoane; Botoșani – 132.600 persoane; Iași – 286.000 persoane; Neamț – 173.100 persoane; Suceava – 213.300 persoane. Una din principalele cauze pentru numărul redus al populației ocupate civile este plecarea populației tinere și adulte la muncă în străinătate.

Din păcate, exodul populației din comunitățile locale continuă și în acest an la un nivel îngrijorător. Criza economică dublată de creșterea spectaculoasă a prețurilor la energie, gaze naturale și combustibil au încetinit serios relansarea economiei locale, iar fără locuri de muncă tot mai mulți vasluieni se decid să plece din țară. Grav este faptul că mulți tineri nu se mai întorc, lucru care ar trebui să alarmeze atât autoritățile locale, cât și Guvernul de la București.

„Tinerii sunt cu bagajele făcute, lucru care mă întristează. La noi este o zonă de unde, sincer, nu a fost o afluență foarte mare. Ne pare rău că pleacă tinerii și o parte nu se mai întorc. Aceasta este o problemă majoră și guvernanții ar trebui să se gândească și să găsească soluții. În zona noastră nu există oportunități pentru foarte multe locuri de muncă”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*