LocalSocial

Aruncatul gunoaielor în râpă este greu de combătut! Vasluienii sunt reticienți la colectarea selectivă a deșeurilor

de Dănuț CIOBANU 

După patru ani de funcționare, sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Vaslui se confruntă cu o serie de probleme. În primul rând este vorba despre lipsa tratării deșeurilor reziduale, precum și lipsa tratării biodeșeurilor colectate separat și a deșeurilor verzi. O altă deficiență majoră ține de dificultățile privind colectare separată a deșeurilor. Avem de a face cu un grad scăzut de informare și conștientizare a populației, în vederea colectării selective a deșeurilor.

Autoritățile județului Vaslui au aprobat Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor, prin care au fost actualizate o serie de informații referitoare la generarea deșeurilor, structura și compoziția acestora, precum și necesarul de investiții suplimentare față de cele existente. Este vorba despre o instalație pentru tratarea deșeurilor reziduale, o instalație de tratare a biodeșeurilor colectate separat și a deșeurilor verzi, suplimentarea dotărilor existente și creșterea frecvenței de campanii de informare și conștientizare a populației în vederea colectării selective a deșeurilor și creșterea ratei de capturare a deșeurilor reciclabile din deșeurile menajere.

Pentru atingerea acestor obiective, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a identificat sursa unei finanțări nerambursabile și a pregătit documentația proiectului „Sprijin în pregătirea aplicației de finanțare, precum și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul extindere a sistemului integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui”.

„Scopul proiectului constă în sprijinirea activității CJ Vaslui prin achiziționarea serviciilor de consultanță și expertiză de specialitate pentru elaborarea documentelor suport ale aplicației de finanțare pentru extinderea sistemului integrat de management al deșeurilor, care va conduce la atingerea țintelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană și directivelor europene din sectorul deșeurilor”, a precizat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Investiția fanion a proiectului european este depozitul ecologic de la Roșiești, care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare și a fost pus în funcțiune în anul 2018. Depozitul este programat a fi realizat în etape, sub formă de 2 celule separate, între 2012–2025 și 2026–2037, însă numai prima celulă a fost parte din proiectul privind implementarea SMID. Capacitatea totală a depozitului este de 3.760.000 metri cubi, din care 1.380.000 metri cubi sunt alocați primei celule (suficient pentru perioada 2012–2025). Deciziile privind viitoarele celule le revin operatorului și celorlalți deținători de acțiuni.

Depozitul de la Roșiești mai are în componență o stație de sortare care este construită în perimetrul amplasamentului și a început să funcționeze efectiv începând cu luna ianuarie 2020. Stația de sortare din cadrul CMID Roșiești are o capacitate maximă de 28.500 tone/an și funcționează alternativ pentru cele două fluxuri procesate: 14.500 tone pentru hârtie și carton și 14.000 tone pentru plastic și metal.

Proiectul a mai prevăzut închiderea și reabilitarea depozitelor urbane neconforme existente în Bârlad, Huși și Negrești, precum și acordarea de asistență tehnică și supervizarea lucrărilor (incluzând măsuri de publicitate și conștientizare a populației în vederea reducerii cantității de deșeuri sau separării materialelor reciclabile și a deșeurilor biodegradabile la sursă).

Tot în cadrul proiectului au fost achiziționate și 24 de mașini, dintre care 6 autocamioane cu remorcă pentru stațiile de transfer și 18 camioane compostoare pentru preluarea selectivă a deșeurilor din județ. De asemenea, au fost achizitionate echipamente de colectare: containere metalice și din plastic pentru colectarea deseurilor menajere și reciclabile, unități de compostare individuală.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button