Home » National » Pâinea cea de toate zilele s-a scumpit din nou

Pâinea cea de toate zilele s-a scumpit din nou

Alimentul de bază de pe masă oricărui român s-a scumpit din nou. O franzelă simplă – cel mai ieftin sortiment de pâine în majoritatea magazinelor, costă acum minim 2 lei.

Prețul unei franzele simple a crescut brusc de la 1,5 lei la 2 lei. În funcție de magazin, prețul poate varia, însă puține au rămas cele care nu au depășit acest prag de 2 lei per bucata de pâine simplă. Este a treia scumpire a pâinii în doar câteva luni. Creșteri de prețuri s-au înregistrat la finele anului trecut, dar și în februarie.

Justificarea pentru prima scumpire a fost creșterea prețurilor la energie, iar la următoarele creșterea fulminantă a prețului la grâu. Invazia Rusiei a împiedicat grav comerțul din porturile Mării Negre, ducând la creșterea prețurilor de referință la grâu la bursa din Chicago cu 40%, scrie profit.ro.

Prețul unei tone de grâu la cea mai mare bursă europeană, cea de la Paris, a avut vineri, 18 martie, o cotație de 361, 75 de euro pentru contractele cu livrare în luna mai.

„Ucraina e între primii 10 producători mondiali de soia. Recolta rusă de grâu din iulie era estimată anterior a avea randamente bune la hectar, însă luptele din Ucraina pot afecta producţia, în timp ce atât transportul unor cantităţi uriaşe, cât şi abilitatea de a face plăţi şi a opera cu scrisori de garanţie pot pune probleme în aprovizionarea normală.”, avertizau recent analiştii XTB România.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*