LocalSocial

Penurie de locuri de muncă! Vasluiul pierde startul cu județele din Moldova și la numărul de salariați

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui va avea și în următorii ani un număr foarte mic de salariați. De la un total de salariați la sfârșitul acestui an de 52.700 de persoane, prognozele oficiale indică o creștere la 55.000 de salariați în anul 2025. În acest ritm, anual vor intra pe piață muncii locale doar 766 de salariați. Dacă luăm în calcul actualul context socio-economic, legat de războiul din Ucraina, este posibil că și această țintă să fie una optimistă.

Județul Vaslui va avea o creștere lentă a numărului de salariați în următorii ani. Dacă la sfărșitul acestui an vor fi activi 52.700 de salariați, în anul 2025 numărul total al salariaților va fi de 55.000 de persoane, ceea ce înseamnă o creștere de 1%. Practic, în următorii trei ani vor fi în plus pe piață 2.300 locuri de muncă, adică un plus de 766 de salariați în fircare an.

Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2021 – 2025, situația celorlalte județe din Moldova în anul 2025 va fi următoarea: Bacău – 121.900 salariați; Botoșani – 58.200 salariați; Iași – 185.900 salariați; Neamț – 91.900 salariați; Suceava – 113.600 salariați.

În ultima perioadă, mediul de afaceri local este sufocat de valul de crize care s-a abătut asupra țării noastre. În primul rând, pandemia de COVID-19 a afectat serios activitatea economică. Chiar dacă în prezent s-au ridicat toate restricțiile, sunt senmale de la nivel european și mondial că valul de infectări continuă să crească. Peste criza de sănătate s-a suprapus criza provocată de războiul din Ucraina, care are un impact nefavorabil asupra mediului de afaceri. O altă criză care a fost generată la noi în țară este criza energetică și vorbim în acest caz de creșterea rapidă a prețurilor la carburant, gaze naturale și curent electric. Nu în ultimul rând, ultima criză cu care ne confruntăm este criza alimentară, generată de războiul din țara vecină.

„Vedem cu ochii și trăim acest impact negativ asupra mediului de afaceri. Toate aceste crize se reflectă asupra mediului economic. Toată baza, toată fundația societății se bazează doar pe mediul de afaceri, pentru că el este singurul care produce plus valoare și nu altcineva. Toți ceilalți consumă! Nu vedem nici la această oră că se gândește o strategie prin care mediul economic autohton este ajutat să reziste, ca să nu mai zic de relansare, despre care discutăm de ani de zile. Nu vedem, și o repet, aceste strategii de dezvoltare economică”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button