AdministratieLocal

Blestemul pământului! Peste 80 din audiențele de la Prefectura Vaslui vizează fondul funciar

de Dănuț CIOBANU 

Vasluienii care solicită audiențe la Prefectura Vaslui au, în general, probleme cu pământul. Dacă în unele cazuri este vorba despre parcele care se suprapun, în alte situații petenții susțin că au fost înșelați atunci când li s-a cumpărat terenul cu doar 1.000 de lei/hectar. Dar cum proprietarii au semnat și au fost emise chitanțe în acest sens, nu se mai pot face alte intervenții. În ultimii ani, au fost înregistrate foarte multe oferte de vânzare a terenului agricol extravilan. 

La mai bine de 30 de ani de la aprobarea Legii nr.18/1991 privind fondul funciar, vasluienii au încă mari probleme privind împărțirea pământului. Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui, a spus că atunci când cetățenii se adresează instituției pe care o conduce nu se ține cont de niciun fel de program și se caută rezolvarea cererilor ridicate de petenți.

„Toată lumea care vine, atunci când ne solicită sprijinul, rog un coleg de la departamentul de fond funciar și juridic ca împreună să analizăm fiecare caz în parte și omul plecă cu o  soluție sau recomandare. Sunt suprafețe care se suprapun, faptul că acum nu știu câți ani au fost păcăliți, zic ei, când li s-a plătit 1.000 de lei/hectar. Dar oamenii au semnat, au fost eliberate chitanțe și acum ce poți să faci? Dar îi înțelegem pe fiecare și în orice problemă este nevoie de un sprijin juridic, fără probleme aici îl găsesc”, a spus prefectul județului Vaslui.

În ultimii ani, proprietarii din județul Vaslui continuă să scoată la vânzare suprafețe mari de terenuri agricole extravilane. În prezent, prețul mediu de tranzacționare este de 13.000 lei/hectar. Prețurile aferente acestor terenuri oscilează în funcție de poziția terenului (la limita cu terenuri intravilane, în apropierea orașelor), categoria de folosință a acestuia, calitatea terenului.

Anul trecut, DAJ Vaslui a primit 1.771 oferte de vânzare de teren agricol situat în extravilan, pentru o suprafață de 1409,69 hectare. Instituția a emis 370 de avize în vederea cumpărării terenurilor de către preemptori și/sau potențiali cumpărători și au fost înregistrate 502 adeverințe care atestau finalizarea procedurii, precum și faptul că terenurile sunt libere la vânzare.

O mare parte din suprafețele arabile din județ au un grad de fertilitatea scăzut, lucru care influențează prețurile cu care se tranzacționează terenurile. Conform datelor DAJ Vaslui, gradul de fertilitate al terenurilor este următorul: clasa I de fertilitate 5.834 hectare, adică 1,45% din totalul suprafeței arabile din județ care este de 401.039 hectare; clasa II de fertilitate 93.060 hectare (23,2%); clasa III de fertilitate 158.008 hectare (39,4%); clasa IV de fertilitate 105.896 hectare (26,5%); clasa V de fertilitate 38.241 hectare (9,5%).

 

 

 

 

         

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button