Home » Local » Inspecția Muncii Vaslui: Concurs național „Știu și aplic – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii”

Inspecția Muncii Vaslui: Concurs național „Știu și aplic – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii”

Concursul „ŞTIU ŞI APLIC – SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRIND DE PE BĂNCILE ŞCOLII” este inclus în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale de Ministerul Educației din anul 2013 şi are o continuitate la nivel național.

Obiectivul principal al concursului: încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei numită Securitate şi sănătate în muncă, de promovare a securității și sănătății în muncă și pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale.

Statisticile actuale din Uniunea Europeană arată că tinerii lucrători au o rată de accidentare mai mare decât alte categorii de lucrători, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienţă, lipsa de cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă etc.

Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume.

Scopul acestui concurs este conștientizarea profesorilor şi tinerilor elevi, viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă.

Obiective specifice: Dezvoltarea competenţelor elevilor, prin activităţi de bune practici în securitate şi sănătate în muncă. Dobândirea de cunoştinţe suplimentare în acest domeniu, familiarizarea cu metodele de studiu din acest domeniu, cu literatura de specialitate.

Grupul ţintă este format din elevii de liceu din: filiera tehnologică cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului [Art. 31, alin. (1), lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011]; filiera teoretică, cu profilul real [Art. 31, alin. (1), lit. a) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011].

Concursul național „Ştiu şi aplic – Securitatea şi sănătatea în muncă se deprind de pe băncile şcolii” se organizează pentru a noua oară în judeţul Iaşi, în scopul promovării în rândul tineretului a disciplinei Securitate şi sănătate în muncă, şi pentru  a cincea  oară la nivel naţional, în colaborare cu specialişti din cadrul Inspecţiei Muncii, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, Inspectoratelor Şcolare Judeţene, Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Acesta  se va desfăşura astfel:în perioada 31.03.2022-15.04.2022 – etapa județeană,  în perioada 13.05.2022-15.05.2022 – etapa națională la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași.

Derularea programului la nivelul județului Vaslui. Au fost parcurse primele etape ale programului: Contactarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui pentru prezentarea proiectului, încheierea unui protocol de colaborare între Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui și  Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui; Selectarea şcolilor participante la concurs – etapa județeană și înscrierea echipelor formate din câte 2 elevi și un profesor coordonator.

La concurs s-au înscris 16 echipe de la 6 unități de învățămînt din judeţ. Desfăşurarea concursului Ştiu şi aplic! la nivelul judeţului Vaslui a fost stabilită pentru data de 09.04.2022, iar unitatea de învățământ organizatoare este Colegiul Economic “Anghel Rugină” Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*