Home » Agricultura » Repetenți la amenajamentele pastorale! 18 UAT-uri nu au solicitat încă întocmirea documentului

Repetenți la amenajamentele pastorale! 18 UAT-uri nu au solicitat încă întocmirea documentului

Un număr de 18 primării din județul Vaslui nu au solicitat nici până la această dată întocmirea amenajamentului pastoral. Cum termenul pentru deținerea acestui document a fost prorogat până la data de 1 ianuarie 2023, autoritățile locale au timp pentru a atinge acest obiectiv

„UAT-urile au obligația de a întocmi aceste amenajamente pastorale, astfel încât utilizatorii de pășune să poată încasa subvenția de la APIA. Până îm prezent, 56 de amenajamente pastorale sunt finalizate, 12 sunt în lucru, iar 18  UAT-uri nu au solicitat deloc întocmirea acestui document”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Începând din anul 2020, APIA Vaslui verifică toate suprafețele cu pășuni, pentru care fermierii solicită subvenții. În anul 2019, pentru un hectar de pășune s-au acordat subvenții de 102 euro/hectar în cadrul plăților directe pe suprafață, 59 de euro/hectar pentru înverzire și 5 euro/hectar ca plată redistributivă pentru suprafețele de până la cinci hectare și 48 euro/hectar pentru suprafețele între 6 și 30 hectare. Toate aceste sume care se totalizează reprezintă subvenția pentru un hectar de pajiște.

O mare parte din pășunile existente în județul Vaslui sunt, în prezent, în paragină. Pe aceste suprafețe nu s-au mai executat lucrări de întreținere, iar capacitatea acestor islazuri de a acoperi necesarul de hrană pentru animale a scăzut semnificativ.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*