altex
National

Secretarul general al NATO vrea ca în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia să fie trimise noi grupuri de luptă

Jens Stoltenberg a susținut o conferință de presă, înaintea reuniunii extraordinare de mâine a liderilor NATO, de la Bruxelles. Secretarul a subliniat că joi urmează să fie luate mai multe decizii “cu efecte pe termen lung” pentru consolidarea defensivei NATO, inclusiv prin înființarea unor noi grupuri de luptă.

Un astfel de grup de luptă este deja desfășurat în România, sub comandă franceză. Aceste grupuri includ prezență militară permanentă, gata de luptă, formată din trupe din mai multe țări. Stoltenberg a precizat că Ucraina va fi ajutată să facă față “împotriva armelor biologice, nucleare și în domeniul cibernetic”.

Principalele declarații ale lui Jens Stoltenberg:

  • Aliații au răspuns la această criză cu sprijin puternic pentru Ucraina și aplicarea unui cost fără precedent Rusiei. Avem în Europa 100 de mii de soldați americani și 40 de mii de soldați sub comanda directă a NATO. Sunt susținuți cu cinci grupuri de portavioane în Marea Nordului și Marea Mediterană.
  • Mâine vom lua alte decizii. Mă aștept ca liderii să fie de acord să consolidăm postura NATO în flancul de est, la sol, pe mare și în aer. Primul pas este trimiterea a patru noi grupuri de luptă NATO în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Vom avea în total opt grupuri de luptă pe tot flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
  • Trebuie să refacem postura de apărare și de descurajare pe termen lung.
  • Ucraina are dreptul la autoapărare, sub Carta ONU. Noi ajutăm Ucraina să-și apere acest drept. Încă din 2014 am ajutat Ucraina să se antreneze și să își întărească aceste capacități militare. În ultimele luni, le-am dat arme, sisteme de apărare antitanc și antiavioane, drone, sprijin financiar.
  • Mâine mă aștept ca Aliații să acorde sprijin suplimentar, inclusiv pentru apărarea împotriva armelor biologice, nucleare și în domeniul cibernetic.
  • Noi avem o responsabilitate să ne asigurăm că războiul nu va depăși granițele Ucrainei și ca acest conflict să devină unul NATO-Rusia.
  • Mă aștept că vom fi de acord să intensificăm sprijinul pentru alți parteneri care ar putea fi vizați de Rusia, cum ar fi Bosnia sau Georgia.
  • Beijingul a fost alături de Moscova când a fost pus la îndoială dreptul la autodeterminarea popoarelor. Aliații sunt îngrijorați că China poate da sprijin armatei rusești. Mă aștept ca liderii să ceară Chinei respectarea obligațiilor ca membru ONU și să nu sprijine războiul Rusiei. Vom cere Belarus să nu mai fie complice al Rusiei.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button