Home » National » Persoanele fizice care găzduiesc refugiați ucraineni vor primi decontarea cheltuielilor cu cazarea în cuantum de 50 de lei/zi/persoană

Persoanele fizice care găzduiesc refugiați ucraineni vor primi decontarea cheltuielilor cu cazarea în cuantum de 50 de lei/zi/persoană

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care completează cadrul normativ referitor la mecanismele de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din Ucraina.
Astfel, persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi din zona conflictului armat din Ucraina vor beneficia și de decontarea cheltuielilor cu cazarea în cuantum de 50 de lei/zi/persoană găzduită în plus față de decontarea cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită. Decontarea se va realiza din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de Urgență/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, urmând ca mecanismul de decontare să fie stabilit prin hotărâre de Guvern.
Sumele necesare pentru decontarea cheltuielilor se vor asigura din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
De asemenea, actul normativ vizează modificarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, în sensul introducerii posibilității sprijinirii unităților administrativ-teritoriale din statele vecine care se confruntă cu dificultăți în gestionarea afluxului de persoane care provin din zona conflictului armat.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*