Home » National » Summit extraordinar NATO. Klaus Iohannis: A fost aprobat grupul de luptă care va fi o prezență permanentă în România

Summit extraordinar NATO. Klaus Iohannis: A fost aprobat grupul de luptă care va fi o prezență permanentă în România

Cei 30 de lideri ai țărilor NATO se reunesc astăzi la Bruxelles pentru a lua decizii în urma evoluției războiului din Ucraina.

Înainte de evenimente, președintele Klaus Iohannis a declarat următoarele:

  • Vrem să ajutăm în continuare Ucraina, în primul rând umanitar. Voi prezenta hubul de la Suceava si voi invita aliații să contribuie cu ajutoare pe care le distribuim apoi pentru ucraineni.
  • Voi prezenta îngrijorările noastre legate de Moldova. Nu există date că Moldova ar fi ținta vreunui atac sau că ar fi planificată vreo operațiune militară. Problema Moldovei vine din numărul mare de refugiați și din faptul că este captivă energetic.
  • Vrem să discutăm întărirea flancului estic, trebuie să construim o apărare foarte solidă și să echilibrăm prezența militară.
  • NATO a aprobat deja grupul de luptă poziționat în România, condus de Franța. Acesta va fi o prezență permanentă pe teritoriul țării noastre.
  • Securitatea începe de acasă, de aceea am decis alocarea a 2,5% din PIB pentru Armată. MApN lucrează la un plan îmbunătățit de dotare a Armatei Române. Vrem să avem noi apărarea noastră solidă. Românii sunt îngrijorați de această situație, dar niciun român nu trebuie să se teamă. Militarii noștri sunt bine pregătiți, suntem parte din cea mai importantă alianță și românii sunt în siguranță.
  • Forța de menținere a păcii în Ucraina este deocamdată o idee care nu a fost agreată în NATO. Însă România participă la grupuri formate în regiune și vom fi în continuare tot mai prezenți acolo unde este nevoie de noi.
  • Nu putem să pornim de la premisa că cineva o să folosească arme chimice și biologice, care sunt interzise prin tratatele internaționale. Speram ca lucrurile să rămână așa.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*