Home » Invatamant » Baroul de avocați Vaslui derulează în liceele din județ proiectul „Fii avocat în școala ta!”

Baroul de avocați Vaslui derulează în liceele din județ proiectul „Fii avocat în școala ta!”

de Dănuț CIOBANU 

Un număr de 15 avocați voluntari din cadrul Baroului Vaslui se vor implica în derularea proiectului, în urma încheierii unui protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, în derularea proiectului național. Proiectul este implementat de către Uniunea Națională a Barourilor din România în colaborare cu Ministerul Educației și cu Ministerul Justiției şi are ca scop conștientizarea, în rândul elevilor, a importanței cunoașterii drepturilor și obligațiilor acestora, a respectării legii.

Avocații  vor susține în perioada martie – iunie 2022 modulele-pilot pentru elevii din 26 de licee din județ, proiectul urmărind să ofere consiliere elevilor în însușirea unor cunoștințe juridice elementare, benefice în gestionarea adecvată a problemelor actuale ale generației lor.

„Educația juridică pentru elevii de liceu este extrem de importantă din punctul meu de vedere. Și vorbesc atât din perspectiva avocatului, cât și din perspectiva părintelui, pentru că întotdeauna un copil bine educat și bine pregătit și care înțelege rigorile legii devine un adult responsabil. Elevii de liceu sunt foarte  interesați de aceste lecții, ei vor să afle cât mai multe atât din sistemul juridic, cât și despre obligațiile lor. Elevii trebuie să înțeleagă că au drepturi, dar în egală măsură au și obligații pe care trebuie să le respecte”, a spus Carmina Păsărică, coordonatorul proiectului.

Proiectul cuprinde 5 module după cum urmează:Fii avocat în școala ta!- Mic ghid de orientare profesională (informații despre profesii juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară, etc.). Ce inseamnă să fii liber? – Libertatea mea se termină unde incepe libertatea ta: Distincția dintre normele juridice și alte norme care se respectă într-o societate, punând accent pe consecințele nerespectării acestora; Distincția între formele răspunderii juridice, cu accent pe răspunderea civilă, delictuală, abuzul  de drept; Despre bullying și alte agresiuni. „Fii COOL fără să fii penal” – Infracțiuni de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul. „Fii COOL fără să fii penal” – Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de droguri. „Fii COOL  fără să fii penal” – Infracțiunile informatice.

Prima etapă a proiectului se va desfășura în perioada 15 martie 2022 – 15 iunie 2022 cu sprijinul și colaborarea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, activitățile de educație juridică urmând a fi continuate și în anul scolar 2022 – 2023.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: