BusinessLocal

Patronatul vasluian: Criza alimentară poate fi depășită cu ușurință, dar nu se vrea!

Oamenii de afaceri vasluieni susțin că țara noastră are resursele și capacitatea necesare pentru a trece cu bine de criza alimentară prognozată la nivel european și global. Pentru a pune în valoare atuurile agriculturii naționale este nevoie însă de o strategie, care să traseze principalele direcții de dezvoltare.

„Dacă producem, avem unde să depozităm ce producem? Ce depozităm, avem după aceea posibilitatea să industrializăm și să producem produsul finit, care să fie dat apoi omului să îl consume? După aceea, am industrializat și avem aceste prooduse consumabile, avem o rețea prin care aceste produse să fie distribuite populației noastre? Nu! Noi resurse, posibilități, capacitate avem, dar nu se dorește ca ele să fie fructificate în folosul oamenilor din această zonă a lumi”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijloci Vaslui.

La finalul anului trecut, dintr-o suprafață totală semănată cu grâu de 65.957 hectare, plantele au răsărit numai pe 16.688 hectare (25% din suprafața semănată). Potrivit datelor Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, pe 16.895 hectare grâul a răsărit parțial sau era în curs de răsărire, în timp ce o suprafață de 32.374 hectare era nerăsărită (49% din suprafața totală semănată).

Dacă ne referim la anul precedent, situația este într-adevăr îngrijorătoare. În 2021 a fost semănată în total cu grâu 64.418 hectare, din care 48.745 hectare răsărite, 10.513 hectare parțial răsărite sau în curs de răsărire și doar pe 5.160 de hectare (0,8% din suprafața totală semănată) plantele nu au răsărit.

(Dănuț CIOBANU)

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button