Home » Local » Atenție primari! Aquavas Vaslui va prelua doar sistemele de apă și canal care sunt conforme

Atenție primari! Aquavas Vaslui va prelua doar sistemele de apă și canal care sunt conforme

de Dănuț CIOBANU 

Multe UAT-uri din județul Vaslui au sisteme de apă și canal care nu sunt încă preluate de SC Aquavas Vaslui. Operatorul județean va prelua doar acele sisteme care sunt conforme. Unele proiecte de la nivel local necesită investiții mari pentru a putea fi preluate. Sistemele de apă și canal care vor fi implementate prin marele program în  cele 159 de localități din 47 de UAT-uri vor intra în administrarea Aquavas Vaslui.

Gabriel Beșleagă, directorul SC Aquavas Vaslui, a spus că operatorul județean va prelua în administrare sistemele de apă și canal care sunt conforme. În acest moment, în multe UAT-uri sunt în funcțiune sisteme de apă și canal care au fost finanțate pe diferite programe naționale sau cu fonduri europene, însă aceastea necesită investiții mari pentru conformare.

„Una din condițiile de atragere a fondurilor europene este profitul la sfârșitul anului. Vom prelua toate sistemnele conforme ale UAT-urilor. Prin marele program de apă și canal finanțat prin POIM vor fi implementate sisteme de apă și canal care vor fi preluate”, a explicat Gabriel Beșleagă.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vaslui, în perioada 2014 – 2020” se va realiza în două etape. Etapa I este finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) 2021-2027, în timp ce etapa a II-a va fi finanțată prin PODD 2021-2027.

Prin realizarea investiției va crește nivelul de deservire a populației, de sisteme publice de alimentare cu apă pentru 159 de localități din 47 de UAT-uri. Mai exact, de la 56% din populația din aria de proiect, respectiv 133.454 locuitori, la 99,8% după implementarea proiectului POIM-PODD, reprezentând o populație de 228.983 locuitori.

De asemenea, va crește nivelul de conectare și tratare a încărcării organice biodegradabile în 15 aglomerări cu peste 2.000 de locuitori și se vor asigura facilități de epurare în 8 stații de epurare din care 2 stații noi, 3 stații care se extind și 3 stații care vor avea lucrări minore de reabilitare.

Dintre acestea, 5 stații de epurare deservesc aglomerări între 2000 și 10.000 locuitori, iar 3 stații de epurare deservesc aglomerări de peste 10.000 ocuitori.

Valoarea totală a investiției aferente județului Vaslui este în sumă de 57.568.710 euro – pentru etapa I și în sumă de 20.142.629 euro – pentru etapa a II – a, valori exprimate în prețuri curente fără TVA.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*