Home » Administratie » Scumpirea materialelor de construcții blochează drumul strategic! Contractul de execuție ar putea fi reziliat

Scumpirea materialelor de construcții blochează drumul strategic! Contractul de execuție ar putea fi reziliat

de Dănuț CIOBANU 

Scumpirea materialelor de construcții dă peste cap marile investiții aflate în derulare la nivelul județului Vaslui. Unul din proiectele afectate sever de explozia prețurilor este și drumul strategic. Pentru ca cea mai mare investiție în infrastructură să poată fi finalizată, probabil contractul trebuie reziliat, să fie refăcute calculele, pentru ca apoi să fie organizată o nouă licitație publică pentru adjudecarea execuției lucrărilor.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că impactul negativ al scumpirii materialelor de construcții este atât de mare, încât pentru unele achziții care sunt în derulare din trecut, printre care și drumul strategic, probabil contractele respective vor fi reziliate. Doar prin adoptarea unei astfel de măsuri pot si refăcute calculele și aceste proiecte să fie realizate.

„În condițiile de preț care au făcut obiectul contractelor la vremea respectivă, nu mai pot fi continuate drumurile respective. Acest lucru caracterizează toate investițiile care au început în urmă cu doi – trei ani. În prezent, sunt cereri de reziliere de contracte în județul Vaslui. Pot să vă dau un exemplu din județul Suceava, unde au reziliat contractul pe drumul strategic, pentru că firmele de construcții nu mai pot face față creșterii de prețuri și întâmplărilor care au intervenit pe piața asigurărilor”, a spus Dumitru Buzatu.

În consecință, soluția este rezilierea acestor contracte, reproiectarea respectivelor drumuri și o actualizare a prețurilor pentru a se face un calcul cât mai exact al realizării investiților. Ulterior, proiectele vor fi scoase la licitație pentru adjudecarea execuției.

„Sigur, că vor interveni costuri suplimentare, dar trebuie să facem față unei provocări de genul acesta, pentru că altfel nu pute realiza ceea ce ne-am propus”, a adăugat președintele CJ Vaslui.

Proiectul drumului strategic este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA. Din valoarea totală, 213.074.058 lei este asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene și a Guvernului României, iar suma de 8.927.783 lei este cofinanțarea asigurată de județul Vaslui. CJ Vaslui este beneficiarul proiectului „Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, care este implementat în parteneriat cu comunele Zorleni, Băcani, Alexandru-Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești, Miclești, traversate de drumul strategic.

Rezultatele urmărite prin implementarea proiectului sunt: lungimea de drum județean reabilitat/modernizat – 82,649 km; lungimea de pistă de biciclete nou construită – 1.710 metri; lungime trotuare pietonale modernizate/realizate – 23.460 metri liniari; stații de transport public construite/modernizate – 24 bucăți; poduri noi, care înlocuiesc podurile existente – 7 bucăți; poduri reabilitate – 6 bucăți; podețe pentru scurgerea apelor: podețe noi -15 bucăți; înlocuirea podețelor existente cu podețe noi – 127 bucăți; reparații la podețele existente – 62 bucăți; amenajarea trecerii la nivel cu calea ferată – 1 bucată.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: