Home » Administratie » Firmele abandonează șantierele! Primarii cer disperați stoparea scumpirilor la materialele de construcții

Firmele abandonează șantierele! Primarii cer disperați stoparea scumpirilor la materialele de construcții

de Dănuț CIOBANU 

Tot mai mulți primari din județul Vaslui sunt informați de firmele de construcții că nu mai pot finaliza proiectele de investiții. Cauza principală cu care se confruntă operatorii economici este creșterea galopantă a tarifelor la materialele de construcții. Dacă nu vor fi luate imediat măsuri, avertizează edilii vasluieni, constructorii vor părăsi șantierele și investițiile vor fi blocate.

Creșterea accelerată a prețurilor la materialele de cosntrucții pune în pericol proiectele de investiții demarate de edilii din județul Vaslui. În ultima perioadă, tot mai mulți constructorii au informat autoritățile locale că din cauza exploziei prețurilor sunt necesare parafarea unor acte adiționale la contractele de execuție. Grav este faptul că multe firme de construcții sunt pe punctul de a rezilia proiectele de investiții și, astfel, primarii nu își vor mai duce la îndeplinire programele de dezvoltare.

„Avem de a face cu o escaladare a prețurilor și este ceva de speriat. Aproape că sunt constructori care sunt nevoiți să își rezilieze contractele pentru diferitele investiții. Este un semnal de alarmă și o spun cu toată responsabilitatea că guvernanții care sunt ar trebui să se aplece cu cea mai mare celeritate, pentru că efectiv pleacă constructorii acasă. Nu mai avem cu cine construi, trebui să fie o hotărâre sau ordonanță de guvern pentru a stopa acest fenomen”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Multe firme de construcții prezintă documente autorităților locale, care certifică scumpirea galopantă a prețurilor la materialele de construcții, astfel încât nu mai au posibilitatea să ducă proiectele de investiții la sfârșit.

„Dacă nu se iau măsuri în viitorul apropiat, nu știu dacă vom termina proiectele”, a avertizat Ioan Dorobanțu.

În ultima perioadă, foarte multe UAT-uri din județul Vaslui nu au apelat la împrumuturi din Trezorerie, pentru a-și acoperi necesarul de finanțare în vederea cofinanțării proiectelor. Cum perioada în care se puteau face astfel de împrumuturi a expirat, este de așteptat ca mulți primari să solicite ajutor financiar de la CJ Vaslui pentru a finaliza investițiile. Anul acesta necesarul de cofinanțare va fi imens, în condițiile în care multe proiecte de dezvoltare se apropie de finalizare.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că trebuie foarte mare atenție din partea autorităților locale, atunci când vine vorba despre utilizarea unor instrumente financiare.

„Au fost mecanisme de împrumut pentru cofinanțarea proiectelor, împrumut din Trezorerie, pe care nu le-am utilizat. Acum pe cine să dăm vina, dăm vina pe noi dacă nu le-am utilizat! Noi, la CJ Vaslui, le-am utilizat, dar unii nu le-au utilizat din necunoaștere, dar necunoașterea legii nu te exonerează de răspundere și tot așa mai departe”, spunea Dumitru Buzatu.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*