Home » Administratie » ADIV decide scumpirea apei! Dumitru Buzatu. „Noi nu facem nicio creștere de preț în mod voluntar”

ADIV decide scumpirea apei! Dumitru Buzatu. „Noi nu facem nicio creștere de preț în mod voluntar”

de Dănuț CIOBANU 

Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vaslui va dezbate în ședința de astăzi o hotărâre privind scumpirea apei potabile. Dumitru Buzatu a spus că aceste majorări se iau în raport cu evoluția de pe piață a prețurilor la materiile prime și materialele utilizate la buna funcționare a sistemului de apă și canal și nu sunt o decizie personală. „Mie mi-ar plăcea, dacă s-ar putea, să distribuim apă gratuit către toți cetățenii județului Vaslui dar, din păcate, nu se poate”, a spus președintele CJ Vaslui. 

Astăzi, va avea loc ședința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vaslui. În cadrul întâlnirii va fi analizată activitatea celor două asociații de apă și canal și gestionare a deșeurilor. Dacă în ceea ce privește deșeurile se vor lua câteva hotărâri legate de depozitul ecologic de la Roșiești, la apă se va discuta despre majorarea tarifului la acest serviciu public. Referindu-se la acest subiect, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a spus că aceste creșteri de preț nu se fac în mod voluntar, ci este vorba despre un proces de evaluare în permanență a prețurilor de pe piață a materiilor prime și a materialelor utilizate la buna funcționare a sistemului de apă și canal.

Mai exact, aceste creșteri sunt gestionate prin intermediul unui plan tarifar, care este în strânsă legătură cu cele două aplicații de pe POS Mediu fazat pe POIM și al doilea proiect de pe POIM, prin care sunt obținute fonduri în vederea reabilitării și extinderii sistemului de apă și canal din județul Vaslui.

Dumitru Buzatu a precizat că finanțatorii acordă fonduri nerambursabile cu condiția ca operatorul județean să fie echilibrat permanent din punct de vedere financiar, iar la sfârșitul fiecărui an să înregistreze un profit minim. În caz contrar, există riscul retragerii acestor finanțări în care sunt prinse 50 de UAT-uri din județul nostru.

„Am văzut comentatori foarte puțin avizați, care încearcă să transfere aceste evoluții normale legate de ceea ce se întâmplă în economie pe seama unor decizii personale: că așa vrea Buzatu! Nu vreau! Mie mi-ar plăcea, dacă s-ar putea, să distribuim apă gratuit către toți cetățenii județului Vaslui dar, din păcate, nu se poate pentru că avem responsabilitatea funcționării oparatorului. Trebuie să respectăm contractele de finanțare, să asigurăm locurile de muncă pentru toți acei care sunt în operator, care nu sunt puțini”, a spus Dumitru Buzatu.

Începând din luna aprilie 2022, noile prețuri la apa potabilă și canalizare sunt următoarele: apa potabilă crește cu un procent de 23,7% de la 5,56 lei/mc la 6,88 lei /mc,  iar la canalizare – epurare creșterea este de 2,5%, de la 3,65lei /mc la 3,74 lei /mc. Noile prețuri au fost avizate favorabil de către ANRSC, care a considerat întemeiată cererea formulată de SC Aquavas Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: