de Dănuț CIOBANU
Mulți pensionari vasluieni au renunțat să mai ia credite pentru masa tradițională de sărbători. Oamenii sunt atât de săraci, încât puținii bani pe care îi împrumută îi folosesc pentru strictul necesar. Nu mai vorbește nimeni de sărbători, de iepuraș, de hăinuțe pentru nepoți, pentru că toate lumea este speriată de prețuri. Fac rând să se împrumute bătrânii cu cele mai mici pensii, iar creditele nu sunt mai mari de 3.000 de lei.
Holul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vaslui este plin în fiecare zi cu persoane care solicită credite. Majoritatea celor care împrumută sunt bătrânii săraci, care au pensii între 1.200 și 1.600 de lei. O parte din solicitanți au rate la băncile comerciale pe care nu au mai reușit să le achite și apelează la îmrumuturile CARP pentru a mai stinge din datorii. Alte persoane iau credite pentru a-și ajuta copiii, care nu mai au locuri de muncă și nu mai au cu ce să se descurce. Valentina Lupu, președintele CARP Vaslui, a precizat că oamenii nu vor să ia credite foarte mari, ci se limitează la sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.
”În acest an parcă nu vin Sărbătorile de Paște. Foarte puțini oameni auzi că se împrumută pentru masa tradițională de Paște. Nimeni nu mai zice că vin sărbătorile, nu-i auzi de iepuraș, de hăinuțe pentru nepoți, ci iau credite doar pentru strictul necesar. Oamenii nu-și mai permit să se împrumute pentru Paște, ci pentru lemne, probleme de sănătate etc. Cu aceste majorări de prețuri efectiv nu îți vine să mai faci nimic”, a spus Valentina Lupu.
De regulă, creditele luate sunt returnate într-un an. În cazuri excepționale, returnarea împrumutului se poate prelungi până la un an și jumătate. Dacă nici în această situație pensionarul nu plătește ratele el este preluat de un executor. Totuși, rata rău platnicilor este foarte mică, maxim 15 persoane din totalul împrumuturile având astfel de probleme.
„Odată cu paropierea sărbătorilor a crescut numărul împrumuturilor, dar oamenii au frică să ia sume mari. Dacă înainte copiii trimiteau bani din străinătate și părinții achitau ratele, acum mulți părinți își ajută copiii. Sunt mulți părinți care le trimit copiilor plecați pachete cu produsele tradiționale. În țară, unii pensionarii își ajută copiii pentru a plăti meditațiile, pentru că este nevoie în condițiile în care mult timp cursurile s-au ținut în online”, a mai spus Valentina Lupu.