Home » Agricultura » 500 hectare cu grâu vor fi irigate la Pogonești. Și fermierii din Lunca Banului își udă culturile agricole

500 hectare cu grâu vor fi irigate la Pogonești. Și fermierii din Lunca Banului își udă culturile agricole

Începând de astăzi, va începe irigarea culturilor agricole și în zona Pogonești. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui va umple canalele cu apă pentru irigații, astfel încât fermieri să poată uda cele 500 de hectare semănate cu grâu. Demararea campaniei de irigații este determinată de cantitatea precipitațiilor prognozată pentru aceste zile. În cazul în care nu va ploua suficient, sistemul de irigații va fi pus în funcțiune la Pogonești.

Tot din această săptămână încep irigațiile și în Lunca Banului, pentru care ANIF Vaslui pune în funcțiune stația de pompare de la Bumbăta. În total, pentru culturile agricole din Lunca Banului vor fi livrați 50.000 metri cubi de apă. Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui, a spus că, în acest an, în amenajarea de la Mînjești au fost deja irigate 17,5 hectare de livezi.

„Pentru fermieri apa este gratuită. ANIF-ul pompează apa la punctele de livrare, în baza contractelor încheiate pentru anul 2021. În cele două amenajări pentru irigații de la Mînjești și Albița-Fălciu au fost semnate contracte cu fermierii pentru irigarea unei suprafețe totale de 13.373 hectare. Sursa de alimentare cu apă este râul Prut, unde avem abonament cu Stânca Costești, iar la Mînjești avem abonament cu Apele Române”, a precizat Sandu Damian.

Infrastructura secundară pentru irigații a fost trecută în proprietatea celor șapte organizații, constituite la nivelul județului Vaslui. Este vorba de organizațiile fermierilor din Pogonești, Lunca Banului, Vetrișoaia, Berezeni, Doniceasa etc. Vestea bună este că producătorii agricoli au început să implementeze proiecte cu fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii secundare și achiziționarea de echipamente pentru irgații.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: