altex
National

Lansarea concursului de planuri de afaceri în urma căruia studenții UAIC pot primi finanțare între 40.000 și 100.000 de euro

În perioada 2-9 mai 2022, studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se pot înscrie la concursul de planuri de afaceri organizat în cadrul proiectului „Educația juridică și antreprenorială–cheia succesului în afaceri! (IUS SMART)”, POCU/829/6/13/140103, în urma căruia cele mai bune 21 de planuri de afaceri vor primi finanțare nerambursabilă cuprinsă între 40.000 și 100.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă create de firmele nou înființate.

Planurile de afaceri vor putea fi elaborate și depuse de către membri ai grupului țintă al proiectului care au absolvit programul autorizat de formare în domeniul competențelor antreprenoriale și juridice desfășurat în cadrul proiectului IUS SMART sau care dețin un certificat de absolvire a unui curs de formare antreprenorială autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), obținut anterior.

Vor fi finațate doar acele întreprinderi care urmează să deruleze activitați economice în baza unui cod CAEN/ unor coduri CAEN menționate în Anexa 5 – Lista codurilor CAEN aferente direcțiilor de politică industrială menționate în Strategia Națională pentru Competitivitate 2014-2020, care se găsește pe site-ul proiectului – ww.ius-smart.uaic.ro, sau care vizează dezvoltarea activității în domeniile de dezvoltare inteligentă și sănatate identificate prin SNCDI (Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare), listă care se regăsește ca Anexa 5 bis la Ghidul Solicitantului – Condiții Specifice – Lista domeniilor și subdomeniilor de specializare inteligentă și sănatăte, publicată tot pe site-ul proiectului.

După încheierea primei etape a competiției–depunerea planurilor de afaceri, în perioada 10–19 mai 2022 se va desfășura a doua etapă a competiției – evaluarea planurilor de afaceri și afișarea rezultatelor parțiale, care implică verificarea conformității administrative şi a eligibilităţii (10 mai 2022), evaluarea tehnico-financiară (11-15 mai 2022) și susținerea interviului (17-18 mai 2022).

Ultima etapă din calendarul competiției va avea loc în perioada 19-20 mai, când se va desfășura selecția planurilor de afaceri și afișarea rezultatelor finale.

test

Selecția planurilor de afaceri se va realiza pe baza mediei punctajului obținut la evaluarea tehnico-financiară și interviu.

În comisia de evaluare și selecție a planurilor de afaceri vor fi implicați actori ai mediului de afaceri și ai patronatelor din aria de implementare a proiectului.

Pentru a participa la procesul de selecție, planurile de afaceri trebuie să includă minimum următoarele elemente: descrierea afacerii și a strategiei de implementare a planului de afaceri (obiective, activități, rezultate, indicatori), analiza SWOT a afacerii, schema organizatorică și politica de resurse umane, descrierea produselor/ serviciilor/ lucrărilor care fac obiectul afacerii, analiza pieței de desfacere și a concurenței, strategia de marketing, proiecții financiare privind afacerea.

Informații complete despre competiția de planuri de afaceri organizată în cadrul proiectului IUS SMART (condițiile de eligibilitate, conținutul dosarului, modalitatea de depunere a dosarelor, criteriile și etapele procesului de evalaure și selecție etc. ) sunt disponibile pe site-ul proiectului: www.ius-smart.uaic.ro

Studenții ale căror planuri de afaceri vor fi selectate în vederea acordării finanțării vor efectua un stagiu de practică organizat, cu o durată de 40 de ore, în cadrul unei întreprinderi existente, funcționale, a cărei activitate economică face parte din aceeași grupă CAEN cu cea aferentă planului de afaceri. În paralel cu stagiile de practică, viitorii antreprenori vor participa la activități de tip întreprinderi simulate, având  oportunitatea de a testa pe un model virtual idei, metode, instrumente de lucru pentru eficientizarea afacerii pe care se pregătesc să o lanseze. Pentru aceste activități, studenții vor primi o subvenție în cuantum de 750 de lei/persoană. De asemenea, vor beneficia de servicii personalizate de consiliere, consultanță și mentorat pentru definitivarea planului de afaceri și demararea afacerii.

Proiectul IUS SMART, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, urmărește dezvoltarea competențelor juridice și antreprenoriale pentru 350 de studenți în vederea înființării de afaceri, prin furnizarea unui program de formare și organizarea unui concurs de planuri de afaceri. Beneficiarii proiectului sunt studenții înmatriculați în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la studii de licență (cel puțin în anul 2 de studii pentru specializările la care durata studiilor este de 3 ani, respectiv cel puțin în anul 3 pentru specializările la care durata studiilor este de 4 ani), la master sau doctorat, de la toate cele 15 facultăți ale UAIC, care au domiciliul/reședința în regiunea Nord-Est a României (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava sau Vaslui) și sunt interesați de deschiderea unei afaceri în această regiune a țării.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button