National
În Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost înființat un punct de informare pentru refugiații ucraineni
În urma întâlnirilor de lucru, dintre autorități și ONG-urile care activează în PTF Siret, s-a stabilit nevoia identificării unei modalități pentru a oferi suport integrat persoanelor care ajung în Vama Siret.
Astfel, a fost instalat un cort special, cu destinația „Punct de informare integrată”, iar autoritățile, împreună cu organizațiile non-guvernamentale, au stabilit nevoile pentru acest spațiu dedicat persoanelor care sosesc de pe teritoriul ucrainean.
Activitatea va fi realizată în condiții de urgență, iar scopul urmărit este ca persoanele care ajung să beneficieze de suport în punctul de informare integrată, să își poată continua călătoria, în cel mai scurt timp, spre o destinație pe termen lung.
Constituirea acestui Punct de informare integrată este încă o dovadă a bunei colaborări dintre autorități și societatea civilă, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, acesta fiind și un exemplu de răspuns de urgență integrat la nevoile tot mai diversificate și complexe ale persoanelor care solicită suportul nostru.
***
Multe persoane, care ajung pe teritoriul României, au situații tot mai dificile sau care necesită o îndrumare specifică, încă de la sosirea în Punctele de trecere a frontierei.
Dacă în primele săptămâni au ajuns cetățeni care nu au avut nevoie de suport sau de strategii de îngrijire, în prezent, sunt persoane pentru care ajutorul umanitar trebuie completat de suport psiho-social, juridic, medical etc.
Un exemplu ar fi cazurile în care soția este de naționalitate ucraineană, iar soțul este de altă naționalitate decât cea ucraineană. În aceste situații este nevoie de îndrumare și suport, și chiar este necesară îndrumarea către ambasadele din țările în care vor să ajungă respectivii cetățeni.
Un alt exemplu, îl constituie cazul persoanelor care au nevoie de clarificare privind protecția temporară, pentru că aceștia necesită îngrijire pe termen lung, din cauza bolilor neoplazice de care suferă.
De asemenea, în PTF Siret ajung tot mai mult persoane care trebuie să se reunească cu membrii familiei, și au nevoie de suport. S-a identificat, de asemenea, nevoia de clarificare a diferenței dintre protecția temporară și procedura pentru solicitanții de azil.
În concluzie, în toate aceste cazuri este necesar un suport integrat pe care autoritățile și ONG-urile îl pot oferi împreună, în funcție de specialiștii pe care îi dețin. Astfel, în acest punct de informare pot pune, împreună, resursele pentru ca persoanele care au nevoie de suport să fie susținute integrat.