Comisia Europeană a revizuit în scădere estimarea privind evoluția economiei României în acest an pe fondul creșterii inflației și a consecințelor economice ale războiului din Ucraina
Instituția europeană estimează că, în termeni generali, PIB-ul României este prognozat să crească cu 2,6% în 2022 și 3,6% în 2023, explicând că la începutul anului acesta, economia României dădea deja semne de încetinire, deoarece inflația ridicată de la sfârșitul lui 2021 a redus puterea de cumpărare și consumul privat. “Această tendință a fost agravată de invazia Ucrainei de către Rusia, care a crescut și mai mult inflația și a împiedicat sentimentul economic, adăugând în același timp blocajele în aprovizionare”, continuă raportul CE.
Totodată, Comisia prognozează că prețurile ridicate ale mărfurilor importate, cum ar fi energia și alimentele, vor înrăutăți deficitul de cont curent, care se estimează că va atinge un vârf de 7,5% în 2022. Creșterea importurilor ar trebui să încetinească, în conformitate cu cererea internă, în timp ce creșterea exporturilor, în special în industria de automobile, este de așteptat să fie afectată negativ de blocajele din lanțul de aprovizionare.
Se estimează că creșterea prețurilor la energie va fi în continuare agravată de presiunea suplimentară a invaziei Rusiei în Ucraina. Astfel, rata inflației, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, va ajunge la 8,9% în 2022, înainte de a scădea la 5,1% în 2023, când se presupune că efectele de bază vor apărea.
În ceea ce privește economia Uniunii Europene și a Zonei Euro, creşterea reală a PIB ar urma să fie de 2,7% în acest an și de 2,3% în 2023, semnificativ mai mică față de avansul de 4% prognozat în luna februarie pentru anul acesta, înainte de debutul războiului din Ucraina, și 2,8% pentru anul viitor.
Conform Comisiei Europene, inflația din Zona Euro este proiectată la 6,1% în 2022, după care ar urma să scadă la 2,7% în 2023. Pentru 2022 în ansamblu, aceasta reprezintă o revizuire considerabilă în creștere față de Prognoza intermediară de iarnă 2022 (3,5%). Inflația este de așteptat să ajungă la 6,9% în al doilea trimestru al acestui an și să scadă treptat ulterior. Pentru UE, se așteaptă ca inflația să crească de la 2,9% în 2021 la 6,8% în 2022 și să scadă înapoi la 3,2% în 2023.