BusinessLocal

Dezvoltați producția! Ionel Constantin: Aceste investiții în magazine sunt consumatoare a banilor de la populație

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui are nevoie ca de aer de investiții în sectorul de producție. Doar așa se va putea aduce plus valoare la nivel local, iar populația va avea venituri mai mari. Cum singurul sector în care se investește în ultima perioadă la nivel local este comerțul, relansarea mediului economic se va lăsa întârziată. Din păcate, în ultimii ani, domenii întregi de activitate au intrat în faliment, iar în actualul context previziunile sunt destul de sumbre.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că trebuie să ne dorim investiții mari, care să producă bani.

„Aceste investiții în magazine sunt consumatoare a banilor de la populație. Populația nu are acel major plus de venituri, care să o dea afară din casă și să spună că nu mai încape din cauza banilor. Ori investițiile sunt necesare, fie că vorbim în agricultură, industrie etc. Să le luăm pe rând: industria mobilei aproape nu mai  există, industria îmbrăcămintei ici și colo, industria încălțămintei s-a pulverizat, în industria vinului vedeți ce se întâmplă”, a spus Ionel Constantin.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în perioada ianuarie – decembrie 2021 situația din județul Vaslui este următoarea: 187 de firme și-au suspendat activitatea, 221 de firme s-au dizolvat, 636 de firme au fost radiate din Registrul Comerțului. În total, au ieșit de pe piață 1.044 de firme.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2022,  proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2021 – 2025. Potrivit acestor previziuni, în următorii ani Vasluiul va avea o creștere economică slabă, ceea ce va plasa județul pe ultimul loc la nivelul Regiunii Nord-Est.

Datele în ceea ce privește valoarea produsului intern brut (PIB) arată astfel: 2021 – 10,5 miliarde de lei; 2022 – 11,5 miliarde de lei; 2023 – 12,4 miliarde de lei; 2024 – 13,3 miliarde de lei; 2025 – 14,2 miliarde de lei.

În anul 2025, PIB-ul celorlalte județe din Regiunea de Nord-Est va fi următorul: Bacău – 32,5 miliarde de lei; Botoșani – 16 miliarde de lei; Iași – 56,1 miliarde de lei; Neamț – 22,3 miliarde de lei; Suceava – 29,8 miliarde de lei.

În ceea ce privește valoarea PIB-ului, la nivel național, printre județele cele mai sărace se numără: Tulcea – 13,1 miliarde de lei; Călărași – 12,7 miliarde de lei; Ialomița – 14,1 miliarde de lei; Mehedinți – 13,7 miliarde de lei; Sălaj – 14,1 miliarde de lei.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button