În perioada 22 – 27 mai a.c., Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vaslui derulează activități preventive în cadrul celei de-a XVI-a ediție a campaniei naționale „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, în județul Vaslui.
În data de 23 mai 2022, conform calendarului activităților din cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară și polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, au desfășurat activități de informare și de prevenire a discriminării în unități de învățământ.
Activitățile au vizat creșterea gradului de informare într-un domeniu sensibil la nivelul societății, prevenirea infracțiunilor motivate de ură și formarea unor comportamente non-discriminatorii.
Astfel, elevi din cadrul Școlii Gimnaziale „Teodor Juncu” din Băcești și ai Liceului Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negrești au discutat cu polițiștii despre noțiunile generale privind discriminarea, stereotipuri și prejudecăți, toleranță, responsabilitate, precum și cunoașterea drepturilor și a obligațiilor în astfel de situații.
Recomandări oferite de polițiști: Informează-te împreună cu adulţii despre drepturile omului, deoarece discriminarea presupune încălcarea sau restrângerea acestora.
Povesteşte cu prietenii despre acte de discriminare pe care le-ai trăit, la care ai fost părtaș sau de care ai auzit. Accesează site-urile Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării – www.cncd.org.ro, Coaliţiei antidiscriminare – www.antidiscriminare.ro sau ong-urilor care luptă împotriva discriminării.
Caută nume de persoane care au luptat contra discriminării de-a lungul timpului și citeşte cât mai multe despre ei (de exemplu: Nelson Mandela si Gandhi, ambii primind și Premiul Nobel pentru Pace).
Discriminarea este ilegală şi este sancționată de lege
Cea de-a doua zi a evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, 24 mai 2022, a fost dedicată prevenirii violenței domestice – unul dintre domeniile prioritare de acțiune preventivă a Poliţiei Române în anul 2022.
În acest context, polițiștii vasluieni au intensificat activitățile de informare a diverselor categorii de beneficiari, discutând cu cetățenii despre protecția victimelor violenței domestice, situațiile și măsurile ce pot fi luate față de agresor.
Polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Postului de Poliție Codăești, au desfășurat activități de informare și prevenire la Primăria Comunei Codăești, atât cu persoane vulnerabile (aflate în situație de risc), cât și cu victime, dar și cu agresori.
Discuțiile au vizat următoarele aspecte: definiția violenței domestice, formele de manifestare a violenței domestice, echipa intersectorială locală în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, paşii de urmat pentru victimă, măsurile de siguranţă care se pot lua în cazul violenţei domestice – ordinul de protecţie provizoriu, servicii sociale pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
Totodată, au fost oferite materiale cu recomandări preventive. Participanții au fost avertizați cu privire la faptul că încălcarea oricăreia dintre măsurile de protecție dispuse prin Ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.
Polițiștii vasluieni vor continua activitățile informativ-preventive pe parcursul întregii săptămâni, fiecărei zi fiindu-i dedicată o temă distinctă.