Home » Administratie » Consilierii liberali către conducerea CJ Vaslui: Cheltuim doar banii pentru salarii, dar cu investițiile ce facem?!

Consilierii liberali către conducerea CJ Vaslui: Cheltuim doar banii pentru salarii, dar cu investițiile ce facem?!

de Dănuț CIOBANU 

Consilierii liberali au atras atenția conducerii Consiliului Județean Vaslui că execuția bugetului local pentru anul curent merge foarte prost. În timp ce secțiunea de funcționare este în parametri la realizarea veniturilor și la cheltuieli, la secțiunea de dezvoltare realizările sunt foarte mici. Liberalii au reproșat faptul că se fac fără probleme cheltuielile cu salariile, în timp ce derularea proietelor lasă de dorit. 

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a prezentat în ședința de plen a Consiliului Județean (CJ) Vaslui o serie de date legate de execuția bugetară la data de 31 martie 2022. Astfel, veniturile totale s-au realizat în proporție de 52%, în timp ce cheltuielile sunt de 48%. Astfel, la venituri realizările sunt de 106% la secțiunea de dezvoltare și de numai 20% la dezvoltare. Viziteu a prezentat și capitolul de cheltuieli, unde situația este următoarea: la funcționeare  cheltuielile s-au realizat în proporție de 90%, în timp ce la dezvoltare gradul de realizare al cheltuielilor este de numai 19%.

Comparând aceste date cu anii precedenți, consilierul liberal a conchis că „Activitatea a decurs mai rău în acest an. Se vede că sunt probleme. În aceste condiții activitatea poate fi îmbunătățită”, a spus Gheorghe Viziteu.

Cum interpelarea colegului de partid a rămas fără răspuns, a luat cuvântul și liberalul Liviu Iacob, care a reproșat conducerii CJ-ului că nu este  interesată ca și secțiunea de dezvoltare să fie realizată într-o proporție onorabilă.

„Ori aceste cheltuieli nu au fost bine fundamentate, ori au fost probleme că nu s-au realizat. Cheltuielile cu salariile fiind de la buget, prima dată se cheltuie banii aceștia. Care este motivul că partea de cheltuieli e realizată într-o proporție așa de mică la dezvoltare? De ce nu administrați bine cheltuielile pe dezvoltare? Ori nu urmăriți realizarea proiectelor, ori nu au fost bine fundamentate aceste alocări bugetare”, a spus Liviu Iacob.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că se fac mai întâi cheltuielile de la secțiunea de funcționare pentru că mai întâi „trebuie să mâncăm”. Ulterior, președintele CJ-ului a adăugat că sunt mai mulți factori care au condus la această situația și aceștia nu țin de autoritățile județene. Pe de o parte este criza  economică, de la nivel național, european și mondial, precum și faptul că anumite reglementări au venit prea târziu și au provocat aceste întârzieri în derularea proiectelor. Spre exemplu, prețul la bitum a crescut cu peste 300%. O altă problemă majoră pentru constructori a fost insolvența Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance – S.A.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*