Home » National » Inaugurare de 1 iunie la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași – Cel mai modern Compartiment de Neuropsihiatrie Infantilă din Regiunea de Nord-Est

Inaugurare de 1 iunie la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași – Cel mai modern Compartiment de Neuropsihiatrie Infantilă din Regiunea de Nord-Est

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a inaugurat miercuri, 1 iunie, cel mai modern Compartiment de Neuropsihiatrie Infantilă din Regiunea de Nord-Est, destinat îngrijirii copiilor și adolescenților cu afecțiuni psihiatrice. Compartimentul are 20 de paturi, iar cheltuielile pentru renovarea și dotarea acestuia s-au ridicat la aproximativ 100.000 de euro.

Răspunzând nevoilor societății contemporane, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a început un amplu proces de dezvoltare a capacității de tratare și îngrijire a copiilor și adolescenților cu afecțiuni psihiatrice, operațiune care necesită investiții substanțiale atât în renovarea clădirilor, cât și în asigurarea dotărilor necesare pentru creșterea aptitudinilor clinice în diagnosticul și managementul de specialitate.

„România se confruntă în acest moment cu o creștere a numărului de minori cu tulburări de dezvoltare de atenție, precum și din spectrul autist; cu o creștere a numărului de cazuri de copii și adolescenți care consumă substanțe psihoactive (etnobotanice, droguri sau alcool) și cu o creștere a ratei de suicid sau ideație suicidară la copiii din familiile monoparentale (un părinte sau ambii sunt plecați în străinătate). În acest context, inaugurarea acestui Compartiment nu face altceva decât să demonstreze capacitatea de adaptare a Institutului la provocările venite din sfera afecțiunilor psihiatrice întâlnite la copii și adolescenți”, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Așadar, Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași funcționează de la 1 iunie într-un spațiu complet renovat, utilat și dotat la standarde înalte, specialiștii de aici beneficiind de cele mai moderne instrumente pentru diagnosticarea și tratamentul copiilor cu afecțiuni psihiatrice.

„Acesta este primul pas în vederea înființării unei Secții de sine stătătoare, cu 25 de paturi și cu o linie de gardă care să răspundă prompt solicitărilor actuale. De asemenea, având în vedere și faptul că prevalența bolilor mintale la copilul și adolescentul din România ar putea deveni o povară asupra societății în ceea ce privește costurile economice în anii următori, considerăm că este foarte important să abordăm nevoile de sănătate mintală ale copiilor și adolescenților în prezent, altfel existând riscul ca aceste costuri să fie mult mai mari”, a mai spus dr. Cristina-Elena Dobre.

În prezent, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași tratează anual, în medie, 600 de copii și adolescenți cu afecțiuni psihiatrice.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: