Home » Administratie » Lansare de dronă la Bogdănești! Datele spațiale din teren vor fi utilizate la întocmirea unei hărți geospațiale

Lansare de dronă la Bogdănești! Datele spațiale din teren vor fi utilizate la întocmirea unei hărți geospațiale

Ieri, în comuna Bogdănești s-a făcut prima lansare a unei drone care preia fotograme de la nivelul solului pentru a se întocmi o hartă a UAT-ului. Acțiunea a făcut parte din proiectul„Sistem inteligent de management pentru integrarea datelor spațiale într-o soluție G.I.S.”, proiect care va fi depus de către comuna Bogdănești pentru obținerea de finanțare prin PNRR. Practic, aceste date spațiale din teren vor fi integrate într-o soluție geospațială (harta GIS) a comunei Bogdănești. Zona de interes este cea a intravilanului sau extravilanului localității.

Ion Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești, a spus că aceste informații preluate cu drona vor fi de referință pentru proprietățile oamenilor.

„Ne bucurăm că inițiem acest proiect. Avem o colaborare bună cu firma care realizează activitățile. Sperăm că acest proiect va fi eligibil prin PNRR. Sper să fie finanțat proiectul și să fie dus la bun sfârșit. Micile cheltuieli le-am suportat de la bugetul local. O să ducem acest proiect la capăt. Mai sunt 24 de UAT-uri în județul Vaslui care vor să implementeze acest proiect. Îi văd utilitatea proiectului, ai cărui beneficiari sunt proprietarii de terenuri”, a spus Ion Dorobanțu.

Pe baza măsurătorilor topografice de specialitate, se va întocmi planul vector care va avea ca sistem de cordonate sistemul național Stereo 70, precizia reprezentării fiind de 5 centimetri. Se vor evidenția următoarele elemente: clădiri, imobile, limită carosabil, ax drum, parcări, trotuare, spații verzi, șanțuri, podețe, stâlpi, cămine. Plan vectorial ale cărui geometrii au asociate atribute textuale pe bază de relaționare geospațială (de exp.: imobilul deține informații textuale despre nmăr poștal, propietar, suprafață etc.).

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: