Home » Administratie » Autostrada Vasluiului, blocată de criza prețurilor! Negocieri la sânge pentru continuarea lucrărilor la drumul strategic

Autostrada Vasluiului, blocată de criza prețurilor! Negocieri la sânge pentru continuarea lucrărilor la drumul strategic

de Dănuț CIOBANU 

Explozia prețurilor de pe piața materialelor de construcții a blocat lucrările la drumul strategic din județul Vaslui. La această dată se fac tot felul de calcule, pentru a vedea dacă firmele își acoperă cheltuielile și sunt dispuse să continuie lucrările. În caz contrar, proiectul va fi reluat cu o altă  licitație, alți constructori etc. În cadrul proiectului au fost  depuse 21 de cereri de rambursare în valoare totală eligibilă de 83.703.146 lei, reprezentând servicii prestate și lucrări executate.

Proiectul drumului strategic este finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 6 – „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională” și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că se poartă discuții cu firmele de construcții de la drumul strategic, unde sunt încheiate niște contracte foarte mari.

„Suntem în discuții pentru că nu putem să pornim la drum fără acceptul lor. Dacă calculele pe baza noilor reglementări legale care au apărut în ceea ce privește actualizarea prețurilor la contractele pe care le avem în funcțiune  nu dau un rezultat pozitiv pentru constructori, adică ei nu vor avea acoperite cheltuieliloe lor și vor avea un mic profit, este clar că vor abandona aceste lucrări. În aceste condiții va trebui să reluăm proiectul cu alți indicatori tehnico economici, cu alte achiziții, cu alți constructori. Eu sper să găsim o soluționare pozitivă, deși este foarte greu”, a spus Dumitru Buzatu.

Până la începutul acestui an, în cadrul lotului 1 au fost executate următoarele lucrări: pe DJ 245 – lucrări de terasamente, modernizare a sistemului rutier, așternere îmbrăcăminte asfaltică pe o lungime de aproximativ 24 km, au fost amenajate sisteme de scurgere a apelor pluviale (șanțuri betonate) pe o porțiune de aproximativ 12 km și podețe transversale, lucrări de relocare a rețelelor de utilități. De asemenea, pe DJ 245 sunt în execuție 4 poduri iar pe DJ 245M, în intravilanul localității Poienești 2 poduri. Valoarea lucrărilor executate și decontate este de  27.373.207,41 lei,  reprezentând un procent de 45 % din valoarea contractului.

În cadrul lotului 2, pe DJ 247, au fost executate următoarele lucrări: lucrări de terasamente, refacere a sistemului rutier, așternere îmbrăcăminte asfaltică pe o lungime de aproximativ 12,3 km, au fost amenajate pe anumite tronsoane sisteme de scurgere a apelor pluviale (șanțuri betonate) și podețe transversale, lucrări de relocare a rețelelor de utilități. Totodată, sunt în curs de execuție 4 poduri, 2 fiind reconstruite și 2 reabilitate. Valoarea lucrărilor executate și decontate este în valoare de  13.263.459,68 lei, reprezentând un procent de 50 % din contract.

Nu în ultimul rând, în cadrul lotului 3 au fost executate următoarele lucrări: pe DJ 247, de la km 26+473 până la km 56+060, au fost executate lucrări de terasamente, drenuri, stabilizare cu lianți hidraulici, așternere strat balast și piatră spartă pe diferite tronsoane. Valoarea lucrărilor executate și decontate este în valoare de 41.168.360,71 lei, reprezentând un procent de 50% din contract.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: