Home » National » 5 Iunie 2022 – Ziua Mondială a Mediului continuă să fie sărbătorită de APM Iaşi

5 Iunie 2022 – Ziua Mondială a Mediului continuă să fie sărbătorită de APM Iaşi

5 Iunie  2022 – Ziua Mondială a Mediului stă în acest an sub semnul jubileului: 50 de ani de la prima conferinţă mondială pe teme de mediu care a avut loc la Stockholm în 1972 sub sloganulAvem o singură Planetă Pământ!”. După jumătate de secol, acest adevăr este încă valabil – Terra este singura noastră casă, iar tema acestei prime conferințe a fost reluată și în 2022.

Pentru a marca acest eveniment, în perioda 17 – 31 mai, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi a desfăşurat o serie de acţiuni la care au participat cca 700 de elevi, cadre didactice şi studenţi, iar manifestările continuă până pe 9 iunie  astfel:

  • pe data de 3 iunie – dialoguri verzi în cadrul Seminarului “Deșeurile, o resursă! la Școala Gimnazială „G. Călinescu” Iași, alături de Salubris.
  • Tot pe 3 iunie, în cadrul Simpozionului Internațional “Mediul Actual și Dezvoltarea Durabilă”, organizat de Facultatea de Geografie și Geologie – UAIC, APM Iaşi va prezenta Situl Ramsar “Zonele Umede Jijia Iaşi”, lansând astfel o invitație la acţiune colectivă pentru managementul durabil al acestei zone şi dezvoltarea comunităţilor locale,
  • Pe 4 Iunie “Susţinem educaţia si protecţia mediului” alături de copii din Belceşti, acțiune caritabilă împreună cu Asociatia Kre@tivIS,

 

 

 

  • Pe 5 iunie serbăm Ziua Mondială a Mediului în Delta Moldovei (în cadrul Complexului Delta Moldovei) prin ateliere de birdwatching și pescuit recreativ pentru 60 de copii, alături de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Iași,, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași, Direția Silvică Iași, Facultatea de Biologie – UAIC și Asociația ROMFISH,
  • Pe 6 iunie vor fi premiați la sediul EcoArena participanții la tombola din cadrul campaniei „IAȘI colectează, ECOarena premiază!”,
  • Tot pe 6 iunie, elevii incluși în proiectul “Om, Mediu, Alimentație, Sănătate” derulat de Biblioteca Județeană “Gh. Asachi” Iași vor participa la un concurs cu tema deșeuri, organizat în parteneriat cu APM Iași și Salubris, şi vor fi premiaţi. În aceeași zi, continuăm dialogurile verzi despre colectarea separată a deșeurilor la Școala Gimnazială Holboca,
  • Pe 9 iunie, Caravana Ecotic – despre deșeurile de echipamente electrice și electronice, va fi la Școala Gimnazială Bârlești împreună cu APM Iaşi, discutând despre impactul asupra mediului a acestui tip de deșeuri, modul corect de colectare si tratare a acestora.

Programul detaliat al acţiunilor poate fi accesat la următorul link: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1D8szgvAGnnbBwR62PRmepe1yvJi570gj9-qfvrSWhds/edit#gid=0 , actualizat în funcție de noutăți.

Parteneri în acest demers ne sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi unităţile de învățământ, Comisariatul Judeţean Iaşi al Gărzii Naționale de Mediu, Serviciul Teritorial Iaşi al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Direcţia Silvică Iaşi, Biblioteca Judeţeană „Gh Asachi” Iaşi, Facultatea de Geografie şi Geologie şi Facultatea de Biologie din cadrul UAIC,  SC Salubris SA și Primăria Municipiului Iași,  EcoARENA, ECOTIC Moldova, Asociația Kre@tivIS.

 

 

Activităţile fac parte din programul „Zilele Mediului 2022 la Iaşi:  Avem o singură Planetă Pamânt! Să avem cu toţii grijă de ea!”, inițiat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi și care se desfășoară în perioada 17 mai – 9 iunie a.c., pentru a marca două dintre cele mai importante zile ale calendarului ecologic: Ziua Internațională a Biodiversității și Ziua Mondială a Mediului, sărbătorite pe 22 mai, respectiv 5 iunie. Împreună cu partenerii noștri, anul acesta am adus în atenția participanților în special problematica gestionării durabile a deșeurilor și protecției naturii, plecând de la problemele actuale la nivel global: schimbările climatice, distrugerea habitatelor şi pierderea biodiversităţii, poluare, cu precădere cea cauzată de deşeuri.

Ne dorim ca prin  acţiunile şi mesajele transmise să sensibilizăm opinia publică faţă de problemele acute de mediu la nivel local dar şi global, să inducem schimbarea de mediu de care avem nevoie şi să determinăm implicarea fiecăruia dintre noi –  autorităţi, instituţii, companii, comunităţi în solutionarea  problemelor de mediu: colectarea selectivă şi reciclarea deficitară a deşeurilor, distrugerea şi degradarea habitatelor şi pierderea biodiversităţii, reducerea risipei alimentare, calitatea necorespunzătoare a aerului, eficienţă energetică etc. Toate acestea necesită acţiune urgentă astfel încât, oriunde ne-am afla – acasă, la şcoală, la serviciu sau în mijlocul naturii,  atitudinea şi alegerile noastre să facă diferenţa, iar efortul colectiv să producă schimbarea:  reducerea  risipei de resurse (apă, energie, combustil, hrană etc.), cumpărăturile echilibrate, alegerea produselor ecologice, sortarea deşeurilor, reciclarea, protejarea plantelor, a animalelor, agricultură ecologică, transport ecologic, mersul pe jos, amenajarea şi îngrijirea spaţiilor verzi, respectarea regulilor de comportament în natură, reducerea poluării.  Numai implicând-ne în acest fel cu responsabilitate,  vom avea cu toţii şansa către o lume sigură, verde, curată, mai echilibrată, mai prosperă.

Avem o singură Planetă Pamânt! Stă în puterea noastră să construim un viitor comun pentru noi şi pentru NATURĂ!

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*