Home » National » Numărul de cazuri de HIV și tuberculoză crește ca urmare a războiului din Ucraina

Numărul de cazuri de HIV și tuberculoză crește ca urmare a războiului din Ucraina

Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei a avertizat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de tuberculoză şi HIV în Ucraina ca urmare a războiului, relatează luni dpa.

În Ucraina trăiesc circa 260.000 de persoane cu HIV, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Conform Agenţiei germane de control al bolilor, Institutul Robert Koch, în 2022 Ucraina avea una dintre cele mai mari incidenţe de tuberculoză din Europa.

Ucraina se numără, de asemenea, printre ţările cu cele mai mari niveluri de tuberculoză multi-rezistentă la medicamente – o variantă a bolii împotriva căreia medicaţia standard nu mai are efect, conform Agerpres.

„Peste 150 de unităţi sanitare au fost avariate sau distruse, personal medical şi pacienţi au fost strămutaţi, răniţi sau ucişi”, a spus el, adăugând că mulţi oameni nu mai au acces la asistenţă medicală, iar programele de prevenire şi tratament au fost întrerupte. Pentru bolnavii de tuberculoză şi persoanele cu HIV, această situaţie le pune viaţa în pericol, deoarece aceste persoane se bazează pe medicaţie continuă”,  declarat directorul fondului, Peters Sands, pentru organizaţia mass-media germană RND.

sursă: digi24.ro

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: