Home » National » România se va putea mândri cu primul roman scris în grai literar bănățean: „Depreună lucrarea”

România se va putea mândri cu primul roman scris în grai literar bănățean: „Depreună lucrarea”

Primul roman scris integral în grai literar bănățean va vedea lumina tiparului în această toamnă la Editura Universității de Vest din Timișoara, transmite Agenția de presă Rador.

Romanul se numește “Depreună lucrarea” și poartă semnătura profesorului universitar doctor Ioan Viorel Boldureanu, unul dintre inițiatorii cenaclului radiofonic Gura Satului de la Radio Timișoara. Autorul consideră că romanul vine să întregească literatura dialectală bănățeană.

“O literatură întreagă, fie specială, fie națională, fie universală, fără specia de bază socotită după canonul oricărei literaturi, nu se poate numi literatură. Este o datorie, să zicem așa, de onoare ca în această literatură specială, care este literatura dialectală bănățeană și pentru care am servit-o cât am putut eu, trebuie să se înfăptuiască această specie cardinală, specie prioritară, specia majoră care este romanul”, spune Ioan Viorel Boldureanu.

Romanul “Depreună lucrarea” va putea fi găsit în toate bibliotecile importante din Banatul istoric, dar și în mediul online. În premieră, secvențe sonore pot fi ascultate duminică dimineață la Radio Timișoara, în cadrul emisiunii Gura Satului, chiar în lectura autorului.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: