Home » National » Reuniunea miniștrilor apărării în Formatul B9

Reuniunea miniștrilor apărării în Formatul B9

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a participat luni, 6 iunie, la reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale Formatului „Bucharest Nine” – B9 desfășurată în sistem video-conferință.

 

La activitate, co-organizată de Polonia și România, au participat miniştrii apărării din statele membre ale iniţiativei (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria), precum și secretarul britanic al apărării, Ben Wallace,  asistentul secretarului american al apărării pentru securitate internațională, Celeste  Wallander şi asistentul Secretarului General al NATO pentru politica de apărare și planificare, Patrick Turner.

 

Reuniunea a reprezentat o ocazie excelentă de armonizare a pozițiilor miniștrilor apărării din statele B9, pe teme de interes comun, în pregătirea reuniunii NATO din 16 iunie de la Bruxelles, dar și a Summit-ului NATO de la Madrid, din 29-30 iunie.

 

Ministrul român al apărării naționale a subliniat, în context, relevanța viitorului Summit B9, găzduit de România, la 10 iunie, pentru coagularea pozițiilor statelor membre B9, în perspectiva viitorului Summit Aliat.

 

Discuțiile s-au axat cu precădere pe  eforturile de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic, adoptarea Noului Concept Strategic al Alianței, precum și evoluția situației de securitate regională.

 

Oficialul român a evidențiat faptul că invadarea Ucrainei de către Federația Rusă afectează drastic stabilitatea din regiunea noastră, iar impactul agresiunii asupra Ucrainei este semnificativ.

 

Ministrul Vasile Dîncu a transmis omologilor săi că amenințările și provocările la adresa securității comune și efectele invaziei brutale a Ucrainei de către Federația Rusă necesită o consolidare a posturii de securitate și apărare într-o manieră unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră,  aflându-ne acum într-un moment crucial.

 

Miniștrii apărării din statele membre ale  B9 au adoptat o declarație comună – https://www.mapn.ro/cpresa/17469_joint-statement-by-the–defence-ministers-of-the-bucharest-9 – care certifică angajamentul și poziția comună în promovarea priorităților în materie de apărare și securitate pe flancul estic, reconfirmând relevanța acestui format de cooperare.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*