Home » Business » Sunt bani pentru cofinanțarea drumului strategic! CJ Vaslui a contractat un credit de 46,5 milioane de lei de la UniCredit

Sunt bani pentru cofinanțarea drumului strategic! CJ Vaslui a contractat un credit de 46,5 milioane de lei de la UniCredit

Autoritățile județului Vaslui dispun de sumele necesare pentru acoperirea părții de cofinanțare pentru implementarea proiectul drumului strategic. În acest sens a fost contractat un credit în valoare de 46,5 milioane de lei de la UniCredit. Această sumă va fi utilizată pentru implementarea obiectivului de investiții.

În ultima perioadă, pandemia de COVID-19 și criza prețurilor din construcții au încetinit sever derularea marilor investiții din județul Vaslui. Pentru a implementa la timp trei proiecte europene, Consiliul Județean (CJ) Vaslui a luat un credit în valoare de 20 de milioane de lei. Cum lucrările de execuție trenează, valoarea totală a sumelor trase din credit este de numai 1.386.386 lei. Prin urmare, s-a relocat de urgență din împrumut suma de 6,5 milioane lei pentru proiectele de la UPU și CASA Elisabeta Polihroniade, sumă care inițial era destinată drumului strategic.

CJ Vaslui a contractat de la Ministerul Finanțelor un împrumut în valoare de 20.000.000 lei. Creditul a fost luat pentru asigurarea prefinanțării și/sau cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor. Dobânda pentru valoarea imprumutului este de 3,86 %, care rămâne fixă pe toată durata derularii imprumutului, respectiv 60 de luni, costul total al împrumutului ajungând astfel la 2.055.128 lei.

La drumul strategic, desfășurarea activităților în cadrul contractului de finanțare a fost influențată de o serie de factori, precum pandemia SARS-CoV-2; insolventa Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance – S.A; creșterea accentuată a prețurilor la materialele de construcții. Toate aceste cauze au condus la întârzieri serioase în ceea ce privește graficul de executare al lucrărilor.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: