Home » Administratie » Tot mai multe comune vor gaze naturale! Județul Vaslui a primit o sumă ridicolă pentru finanțarea proiectelor

Tot mai multe comune vor gaze naturale! Județul Vaslui a primit o sumă ridicolă pentru finanțarea proiectelor

de Dănuț CIOBANU 

Primarii din județul Vaslui încă mai speră că vor primi finanțare pentru proiectele de gaze naturale. Tot mai multe comune intră în asocierile care au întocmit proiecte și se așteaptă un răspuns favorabil de la Ministerul Dezvoltării.  Județul Vaslui a primit o alocare de 211.842.757 de lei pentru proiectele pe gaze naturale. Edilii susțin că suma este total insuficientă pentru necesarul de finanțare de la nivel local.

Aducțiunile de gaze naturale continuă să reprezinte o prioritate pentru primarii din județul Vaslui. Unul din proiectele din județ este susținut de o asociație constituită din comunele Bogdănești, Alexandru Vlahuță, Băcani, Iana și Pogana. La această asociere au mai fost cooptate încă două UAT-uri: Ibănești și Bogdănița.

„S-au alăturat la asocierea noastră alte două comune. Acest lucru va aduce un punctaj mai bun proiectului nostru de gaze. Proiectul a fost depus a doua oară pe Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Așteptăm cu nerăbdare să primim finanțarea pentru această investiție. Lemnele sunt foarte scumpe în zona noastră”, a spus Ion Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Județul Vaslui a primit o alocare de 211.842.757 de lei pentru gazele naturale în cadrul  Programului ”Anghel Saligny”. Până la termenul limită de marți, 26 aprilie, Ministerul Dezvoltării a primit 1.209 cereri de finanțare de la autoritățile locale pentru înființarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de furnizare a gazelor naturale către populație. Cererile de finanțare depuse sunt în valoare totală de 57,7 miliarde de lei. Bugetul total al Programului „Anghel Saligny” este de 65,5 miliarde de lei, din care doar 7,5 miliarde pentru investițiile în infrastructura de gaze.

„Suma alocată județului Vaslui pentru infrastructura de gaze este total insuficientă. Și noi avem depus un proiect și doar pentru comuna Fălciu este nevoie de 90 de milioane de lei pentru a trage rețele de gaze în toate satele. Probabil această sumă va fi acordată unui UAT mai aproape de magistrala de gaze. Suma este foarte mică”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

Prețurile paracticate pe piață la gazele naturale nu vor mai reveni niciodată la nivelul celui dinaintea pandemiei de coronavirus. Mai mult, în funcție de legislația pe care o va emite Guvernul României cu privire la plafonarea prețurilor, este posibi ca și în anul 2023 să mai fie o creștere semnificativă a prețurilor.

Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui, a spus că economia traversează o perioadă grea, iar oamenii de afaceri au tot mai multe probleme, deoarece în bugetele pe anul curent nu au fost prinse creșterile de prețuri.

„La declanșarea pandemiei de coronavirus consumul de gaze a scăzut brusc, după care relansarea activităților economice a crescut prețurile. Ulterior s-a declanșat criza energetică care a provocat inflația cu care ne confruntăm în prezent. Mai mult, în prezent prețul la gaze este influențat și de declanșarea războiului din Ucraina”, a explicat Adrian Tighici.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: