Home » National » Tot mai mulți ieșeni ajung la spital cu mușcături de căpușă

Tot mai mulți ieșeni ajung la spital cu mușcături de căpușă

Mai mulţi ieșeni s-au prezentat la UPU Iași după ce au fost mușcați de căpușe. Vorbim despre 10 astfel de cazuri în doar o singură noaptea. Medicii ne dau sfaturi despre cum să evităm situații limită.

Toate persoanele au ajuns în cursul unei nopţi după ce ieşiseră la iarbă verde. Au fost semnalate două cazuri speciale, dintre care un bărbat și o femeie care aveau căpușa rămasă în regiunea genitală. A fost dificil de extras, dar ambele cazuri au fost rezolvate cu succes. Pacienții au plecat la domiciliu cu recomandare de antibiotiv. a menţionat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU SMURD Iași.

 

Ce recomandări ne oferă medicii atunci când suntem mușcați de căpușe

Medicul ieșean dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenţia asupra sezonului de căpușe. Mușcătura de căpușă nu este un lucru care trebuie să fie tratat ca fiind banal. Medicul ieșean susține că trebuie avută mare grijă în locurile de joacă pentru copii, iar aceștia trebuie să fie examinați în momentul în care ajung acasă.

„1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.
2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcaţi de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).
6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
7. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.
10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru, medic ieșean.

 

sursă: bzi.ro

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*