Home » Business » În comuna Grivița este finanțat primul proiect pe gaze naturale. Valoarea investiției este de 41,9 milioane de lei

În comuna Grivița este finanțat primul proiect pe gaze naturale. Valoarea investiției este de 41,9 milioane de lei

Comuna Grivița este prima comunitate din județul Vaslui care are finanțat un proiect de înființare sistem distribuție inteligent de gaze naturale. Valoarea investiției se ridică la 41.918.789 lei, alocație financiară susținută de la bugetul de stat pentru perioada 2022-2028. Sumele se acordă comunei Grivița prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

La nivel național, primele 73 de proiecte pentru investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, în valoare totală de 3.854.583.847,09 lei, finanțate prin Programul ”Anghel Saligny”, au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării.

Acestea fac parte din categoria celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale din 165 unități administrativ-teritoriale, depuse inițial la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat POIM.

Județul Vaslui a primit o alocare de 211.842.757 de lei pentru gazele naturale în cadrul  Programului ”Anghel Saligny”. Până la termenul limită de marți, 26 aprilie, Ministerul Dezvoltării a primit 1.209 cereri de finanțare de la autoritățile locale pentru înființarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de furnizare a gazelor naturale către populație. Cererile de finanțare depuse au fost în valoare totală de 57,7 miliarde de lei. Bugetul total al Programului „Anghel Saligny” a fost de 65,5 miliarde de lei, din care doar 7,5 miliarde pentru investițiile în infrastructura de gaze.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*