Home » National » România înregistrează primele trei cazuri de infecție cu BA.5, o subvariantă a Omicron

România înregistrează primele trei cazuri de infecție cu BA.5, o subvariantă a Omicron

Trei cazuri de infectare au fost depistate în România săptămâna trecută cu BA.5, o subvariantă a Omicron care a generat noul val de îmbolnăviri din Africa de Sud și care a fost clasificată ca „variantă care determină îngrijorare (VOC)” de Centrul european pentru controlul bolilor (ECDC), potrivit raportului săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

„În săptămâna 22 au fost confirmate 83 cazuri cu varianta Omicron, din care 81 sunt VOC. Până la data de 05 iunie 2022 au fost confirmate 5833 cazuri cu varianta Omicron (VOC). Dintre acestea, la 2499 a fost detectată sub-varianta BA.2 (43%). În S 22 (30 mai – 5 iunie, n.red.) nu a fost detectată sub-varianta BA.4 la niciun caz. La 3 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5”, se arată în raportul INSP.

 

La mijlocul lunii mai, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat că noile subvariante ale tulpinii Omicron a coronavirusului, denumite BA.4 și BA.5, au fost reclasificate și din „variante de interes” sunt considerate acum „variante care determină îngrijorare (VOC)”.

ECDC menționează că răspândirea noilor subvariante BA.4 și BA.5 se datorează probabil capacității lor de a evita protecția imună indusă de infecția și/sau vaccinarea anterioară, în special dacă a trecut o perioadă de timp. Datele limitate disponibile la acest moment din studiile in vitro indică faptul că atât BA.4, cât și BA.5 sunt capabile să scape de protecția imună indusă de infecția cu BA.1 (varianta originală a Omicron), la persoanele nevaccinate. Rezultatele la persoanele vaccinate au avut rezultate mai bune în studiile in vitro efectuate până acum, însă protecția derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron.

În prezent, nu există niciun indiciu cu privire la vreo modificare a severității pentru BA.4/BA.5 în comparație cu variantele anterioare ale Omicron, subliniază ECDC. Detalii aici.

La fel ca tulpina originală Omicron, cele două subvariante au fost detectate tot în Africa de Sud, la începutul acestui an.

Africa de Sud, ţara cea mai afectată de COVID-19 de pe continentul african, se confruntă cu un nou val al pandemiei, a avertizat Centrul pentru Inovare şi Răspuns la Epidemii (CERI), la sfârşitul lunii aprilie.

 

sursă: g4media.ro

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*