Home » National » Sărbătoarea muzicii la Suceava – Fête de la musique

Sărbătoarea muzicii la Suceava – Fête de la musique

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava și Casa de Cultură a Studenţilor Suceava, în parteneriat cu Alianţa Franceză din Suceava şi Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, prezintă miercuri, 15 iunie a.c., în sala teatrului sucevean, concertul–spectacol liric omagial dedicat memoriei celebrului tenor bucovinean Joseph Schmidt, de la a cărui moarte tragică se împlinesc 80 de ani.

Iniţiat de profesorul emerit Vania Atudorei (Canada), pasionat biograf şi meloman cunoscut, care pregăteşte publicarea unei cărţi despre viaţa artistului român, acest spectacol liric de operă şi operetă va fi precedat de o prezentare a marelui tenor Joseph Schmidt.

Pe scena Teatrului „Matei Vişniec” vor evolua: soprana Viorica Corjan, baritonul Cezar Mititiuc, cunoscuţi publicului sucevean, profesori la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, alături de baritonul Eduard Ferenczi Gurban, de la Opera din Cluj-Napoca şi Nisa, contratenorul Alexandru Costea, de la Opera din Bucureşti şi soprana Gladiola Niţulescu Lamatic, Prima Donna Teatrului de Stat de Operetă din Bucureşti.

Repertoriul artiştilor va conţine canțonete, șansonete, dar şi cele mai frumoase arii din opere şi operete de Johan Strauss, Franz Lehar, Georges Bizet, George Enescu, Jacques Offenbach, Gioachino Rossini, Georg Friedrich Handel, Antonio Vivaldi, Ferenc Erkel, George Gershwin…

Concertul–spectacol omagial „Joseph Schmidt” se va desfăşura sub egida Sărbătorii muzicii – Fête de la musique, manifestare anuală a muzicii în spaţiul francofon internaţional, care are loc în luna iunie.

Joseph Schmidt s-a născut pe 4 martie 1904, la Davideni – Cernăuţi, şi a debutat la 20 de ani, având ulterior o scurtă, dar strălucită carieră internţaională, cu un succes uriaş în spectacole, cinema, radio, în Austria, Germania, Franţa, Anglia, SUA, Olanda, Elveţia, Belgia… Vorbea şi cânta în 6 limbi: română, germană, ebraică, idiş, franceză şi engleză şi era supranumit „micul Caruso” (pentru că avea doar 1,50m înălţime). Mama sa este înmormântată în cimitirul evreisc din Gura Humorului, oraş în care familia artistului s-a refugiat după ocuparea Bucovinei. Joseph Schmidt a decedat tragic, la doar 38 de ani, în timpul războiului, ca refugiat într-un lagăr de muncă, în Elveţia.

Auditorium-ul din campusul universitar sucevean şi o stradă din Municipiul Suceava îi poartă numele.

Cu această ocazie, Bibliotecii Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava îi vor fi oferite volume ştiinţifice şi documente preţioase de arhivă.

Pe 15 iunie 2022, Suceava va deveni din nou capitala naţională a muzicii clasice, iar sucevenii se vor bucura de un spectacol excepţional de operă şi operetă.

Concertul va începe la ora 1900.

Intrarea este liberă.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: