Home » National » Vizita ministrului sănătății din Bulgaria, la DSU!

Vizita ministrului sănătății din Bulgaria, la DSU!

 În data de 8 iunie 2022, domnul dr. Raed ARAFAT, secretar de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a primit, la sediul MAI, vizita unei delegații a Ministerului Sănătății din Republica Bulgaria, condusă de ministrul săntătății, doamna Prof. Asena SERBEZOVA, alături de ambasadorul Republicii Bulgaria în România, E.S. domnul Radko VLAYKOV.
În cadrul întâlnirii, delegația a fost interesată de funcționarea sistemului integrat de urgență din România, atât din punct se vedere legislativ, cât și operațional, în scopul realizării unui schimb de experiență și totodată, în vederea dezvoltării cooperării între structurile de situații de urgență dintre România și Bulgaria.
Șeful DSU a prezentat distinșilor invitați istoricul medicinei de urgență în România, modul de organizare și funcționare a Departamentului pentru Situații de Urgență, rolul benefic pe care sistemul național integrat de urgență îl aduce cetățenilor români, respectiv, schimbările implementate de-a lungul timpului în scopul creșterii calității de răspuns și a modului de acțiune în cazul unor dezastre. Totodată, au fost prezentate acțiunile privind modul de reacție și intervenție a autorităților în prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.
Discuțiile dintre partea română și bulgară s-au concentrat în jurul conceptului de sistem integrat de urgență din România, practic coordonarea integrată a tuturor reprezentanților serviciilor de urgență (pompieri, medici și asistenți din cadrul Unităților de Primiri Urgente și din cadrul Serviciilor Publice de Ambulanță, piloți, salvamontiști și voluntari), unde fiecare structură cu atribuții în domeniul acordării asistenței medicale de urgență reprezintă o piesă esențială în atingerea obiectivului nostru comun, acela de a salva vieți.
Totodată, șeful DSU a vorbit delegației străine despre dispecerizarea comună și integrată, modul de pregătire a personalului care activează în domeniul situațiilor de urgență și despre atingerea obiectivelor instituției noastre orientate negreșit în sporirea gradului de pregătire a tuturor salvatorilor, dotarea cu tehnică performantă pentru a oferi un cadru profesionist de lucru acestora, respectiv de a oferi cetățenilor servicii de calitate, adaptate nevoilor acestora.
Ulterior, șeful DSU, alături de delegația bulgară au efectuat o vizită la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, unde alături de șeful UPU, dr. Elena Petrișor, distinșii invitați au putut observa pe de o parte, compartimentele moderne cu aparatura performantă aferentă, aflată în dotarea unității, respectiv, informații legate despre întreaga activitate a salvatorilor și modul integrat de conlucrare cu toate structurile de urgență, în scopul salvării vieții copiilor.
La final, delegația și-a exprimat dorința și interesul de a efectua o vizită ulterioară în mai multe orașe din țară, astfel încât să aibă ocazia de a vedea mai în detaliu modelul de funcționare a sistemului integrat de urgență din România.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: