Home » National » Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Rusaliile

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Rusaliile

În 2022, Rusaliile se sărbătoresc pe 12 iunie. Această sărbătoare urmează după Înălțarea Domnului, care este sărbătorită la 40 de zile după Paște.

Se spune că Rusaliile sunt spirite care provoacă numai rele, schimonosindu-i pe oamenii care le ies în cale. Cei care nu respectă tradițiile de Rusalii sunt grav pedepsiți de acestea. Din moși strămoși se spune că cei care trec peste aceste obiceiuri își pierd mințile.

Rusalii 2022: Tradiții și obiceiuri

Din moși strămoși, oamenii au păstrat anumite tradiții și obiceiuri de Rusalii pentru a cinsti această mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși.

Credincioșii dau de pomană vase de porțelan sau de lut, castroane și căni împodobite cu flori. Ca băuturi, se dau de pomană vin, apă sau lapte. În castroane se pune mâncare proaspătă, chiar caldă, pentru cei pentru care credincioșii vor să ducă împărțeală, așa cum se zice din bătrâni.

Ritualul de pomenire al morților are loc mai întâi în cimitire și abia apoi se împart alimente și băuturi celor nevoiași. De asemenea, au loc și slujbe de pomenire oficiate de preot la intrarea în cimitir, acolo unde sunt amplasate mese cu colaci și sticle de vin.

O altă tradiție de care oamenii țin cont și în 2021 este că, de Rusalii, în biserici se aduc frunze verzi de tei sau de nuc, care se binecuvântează și se împart credincioșilor. Acestea simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, Care S-a pogorât peste Sfinții Apostoli.

Crengile verzi de tei de la Rusalii sunt păstrate în gospodării pentru că acestea ajută la alungarea gindinilor și furtunilor de peste vară. În ziua de Rusalii, duminică, se redeschide sezonul culegerii plantelor de leac.

În Oltenia, de Rusalii, oamenii joacă Dansul Călușarilor pentru că acest joc le poartă noroc tuturor. În a doua zi de Rusalii, călușarii se grupează în cete de câte 7-8 și merg din casă în casă pentru a colinda și alunga spiritele malefice.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*