Home » National » A fost confirmat primul caz de variola maimuței în România

A fost confirmat primul caz de variola maimuței în România

Conform comunicatului emis de Ministerul Sănătății, primul caz de variola maimuței în România a fost depistat la un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator.

Ministerul explică faptul că boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții trecute. Starea bărbatului este bună, primește tratament simptomatic și se află în izolare. “Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, adaugă Ministerul.

Specialiștii amintesc faptul că variola maimuței este o boală endemică în vestul și centrul Africii, iar până la începutul lunii trecute erau raportate rar astfel de cazuri în afara continentului african, de obicei la persoane care se întorceau din regiune. Experții mai arată că boala se răspândește prin contact apropiat cu alte persoane, însă aceștia nu se așteaptă ca focarul de variola maimuței să se răspândească încât să se transforme în pandemie, cum s-a întâmplat în cazul SARS-CoV-2, care se răspândea mult mai ușor, prin aer. De asemenea, variola maimuței are o rată foarte scăzută de mortalitate.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: