Home » National » Geamanduri noi în formă de cruce de la malul mării au stârnit mai multă revoltă decât s-ar fi crezut. Raed Arafat: „Ideea e ucisă şi s-a terminat. Gata!”

Geamanduri noi în formă de cruce de la malul mării au stârnit mai multă revoltă decât s-ar fi crezut. Raed Arafat: „Ideea e ucisă şi s-a terminat. Gata!”

Revoltă pe litoral, după ce în Marea Neagră și-au făcut apariția mai multe geamanduri noi în formă de cruce. Bornele portocalii, pe care este scris și numărul morților înecați în Marea Neagră, au stârnit un val de reacții printre salvamari, care spun că acestea sunt periculoase și inestetice.

​Geamanduri în formă de cruce, care au un mesaj pentru a-i atenţiona pe turişti de pericolul de înec şi anunţă câţi oameni au murit în mare anul trecut, au fost donate de Fundaţia pentru SMURD salvamarilor de pe litoralul românesc. Cei mai mulţi dintre ei refuză să le monteze, considerându-le neconforme şi chiar periculoase. O asemenea geamandură a fost montată la Eforie, într-o zonă cu risc de înec, dar reprezentanţii serviciului de salvamar din staţiune susţin că turiştii nu au ţinut cont de acel mesaj.

Arafat a explicat, luni, în legătură cu geamandurile cu cruce roşie distribuite pe litoral, că scopul lor este „semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani”, iar criticile apărute în presă şi pe reţelele de socializare cu privire la această iniţiativă sunt „nefondate”.

„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani. Ca să fie vizibil şi să atragă atenţia, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roşie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanţă, iar când te apropii de ea şi mai mult poţi citi şi textul de avertizare, atrăgându-ţi atenţia că deja eşti foarte aproape de pericol”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

Salvamarii au criticat aceste geamanduri, spunând că sunt inestetice și periculoase.

„Asta nu e o modalitate de a face pe cineva să înțeleagă că apa mării este periculoasă. Doar să respecți apa și ce spune salvamarul și mergi liniștit după un concediu frumos, nu să vezi cruci la 5 metri de cearșaful tău cum se bălăngăne în apă”, spune Gabriel Bălan, președintele Asociației Salvamarilor.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*