Home » Administratie » Proiectul pe transportul local este în impas! Explozia prețurilor la materialele de construcții umflă devizul lucrărilor cu 56 milioane de lei

Proiectul pe transportul local este în impas! Explozia prețurilor la materialele de construcții umflă devizul lucrărilor cu 56 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Criza prețurilor materialelor de construcții lovește sever în una din marile investiții din municipiul Vaslui. Este vorba despre proiectul de extindere a rutelor, traseelor și staţiilor pentru transportul public de călători. În urma actualizării prețurilor, devizul de lucrări este de 130,3 milioane de lei, față de valoarea de 74,7 milioane de lei prevăzută în luna iulie 2021. Majorarea devizului va fi trecută la cheltuieli neeligibile, în acest apelându-se la credite de angajament de 56 milioane de lei.

Pentru implementarea proiectului privind extinderea rutelor și traseelor este nevoie de actualizarea documentaţiei SF. Decizia survine ca umare a creşterilor substanţiale de preţuri la materialele de constucţii ca urmare a contextului pandemic şi a conflictului militar din regiunea Mării Negre suprapuse pe o creştere de preţuri în sectorul de energie şi a materiilor prime.

Pe parcursul implementării proiectului au fost lansate două licitații de lucrări, iar la a doua licitație din 10 martie 2022 nu s-a prezentat niciun ofertant. În consecință, beneficiarul și proiectantul au iniţiat o prospectare a pieţei materialelor de construcţii, rezultatul fiind creşteri substanţiale atât la materialele de construcţii cât şi la echipamentele prevăzute în proiect. Astfel, s-a decis actualizarea prețurilor pentru articolele de deviz și, ulterior acestui demers, în perioada imediat următoare să fie reluată procedura de lansare a achiziţiei pentru execuţie lucrări.

În urma actualizării preţurilor de către proiectant în luna iunie 2022 a rezultat o valoare totală a devizului general de lucrări de 130.362.638,91 lei inclusiv TVA faţă de valoarea de 74.762.492,72 lei inclusiv TVA în devizul general de lucrări din luna iulie 2021. Majorarea valorii devizului general va fi evidenţiată separat într-un deviz cuprinzând cheltuieli neeligibile.

Proiectul prevede achiziționarea unui număr de 18 mijloace de transport călători, din care 8 autobuze hibrid diesel/electric cu minim 67 de locuri și 10 troleibuze nearticulate cu minim 90 de locuri.

În cadrul aceluiași proiect de extindere a rutelor și traseelor vor fi montați 342 de stălpi pentru susținerea rețelei pentru firul de contact al troleibuzelor, vor fi construite 25 de stații noi aferente zonelor de extindere a rețelelor de troleibuze și vor fi amenajate 69 de stații de călători existente.

Extinderea infrastructurii de transport în comun cu autobuzul și troleibuzul din municipiul Vaslui se va face pe mai multe direcții: traseu 1  – zona Koket (str. Gheorghe Doja), traseu 2 – strada Traian, str. Castanilor (zona liceelor Ştefan Procopiu, Ion Mincu) și traseu 3 – zona Delea – locuinţe (până la Barajul Delea), zonă cuprinsă între Nodul Intermodal și Zona Industrială (DN 2F, după CFS Vaslui).

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*