Home » National » Raport al Asociației pentru Pensii Private: Pilonul II a avut un randament mediu anual de 7,3% în cei 14 ani de funcționare

Raport al Asociației pentru Pensii Private: Pilonul II a avut un randament mediu anual de 7,3% în cei 14 ani de funcționare

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a întocmit un bilanț al primilor 14 ani de funcționare a Pilonului II de pensii private obligatorii. Specialiștii asociației arată că în cei 15 ani, câștigul net generat de Pilonul II a fost de 16,4 miliarde de lei, rezultând un randament mediu anual de 7,3%.

Potrivit APAPR, contribuțiile brute virate în sistem s-au ridicat la 72,5 miliarde de lei, iar plățile deja realizate de fonduri la 850 de milioane de lei. Calculele au fost efectuate de asociație, pe baza datelor obținute de la ASF, de la Institutul de Statistică și de la administratorii celor șapte fonduri private.

În comunicatul de presă, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat arată faptul că activele administrate s-au depreciat cu circa 5,9%, până la 88 de miliarde de lei, ”pe de-o parte din cauza războiului din Ucraina, pe de altă parte din cauza inflaţiei record care afectează toate statele lumii, criză plecată de la preţurile energiei şi altor materii prime”.

APAPR menționează că deprecierile din această perioadă nu sunt cauzate de scăderi bursiere, ci de deprecierea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu: ”Pentru faptul că fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, care cumpără și păstrează titlurile de stat până la maturitate, practic această scădere se va resorbi până la maturitatea titlurilor, al căror preț revine invariabil la valoarea nominală. Practic, această depreciere se va inversa imediat ce inflația și dobânzile vor reveni pe tendință descendentă, moment pe care analiștii îl estimează în trimestrele 3 sau 4 ale acestui an”.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: